Erik Dijkstra en Frank Evenblij hebben verstand van sport, maar niet van Marokkanen. Dat proberen ze te veranderen met Bureau Marokko.

Bureau Marokko
NPO 3, 21.00-21.55 uur
‘Als je aan een gemiddelde Hollander vraagt hoeveel Marokkanen er in Nederland wonen, krijg je vaak als antwoord “achthonderdduizend? een miljoen?”,’ zegt programmamaker Frank Evenblij. ‘Het zijn er dus ongeveer driehonderdvijfenzeventigduizend, veel minder dan doorgaans wordt ingeschat.’ Met collega Erik Dijkstra presenteert Evenblij het vierdelige programma Bureau Marokko, in navolging van hun succesvolle sportprogramma Bureau Sport, waarin de makers op geestige en licht kritische wijze korte metten maakten met ‘waar- en onwaarheden in en rondom de sportwereld’. Nu houden de makers zich dus bezig met de waar- en onwaarheden in en rondom de Marokkaanse gemeenschap. ‘Het imago van de Nederlandse Marokkanen is niet erg positief,’ vervolgt Evenblij. Er bestaan veel vooroordelen. Iedereen heeft die, ik ook. Maar hoe zit het nou echt?’

In een poging het beeld van Marokkanen niet mooier of lelijker, maar vooral completer te maken, hanteren de makers een aantal vaste onderdelen uit Bureau Sport. Zo is er weer ‘Meedoen met’. De kijker ziet Evenblij en Dijkstra een dagje meedraaien met een pizzakoerier (het populairste bijbaantje onder Marokkaanse jongens), in een moskee met een gebedsoproeper, en met een groep hangjongeren op een plein. Ook de ‘Verhoorwagen’ keert terug. Bekende Marokkanen, zoals Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch, worden daarin scherp ondervraagd. Want wat heeft zijn partij, de PvdA, nou daadwerkelijk bijgedragen aan de integratie van Marokkanen? ‘Brieven uit de Bajes’ is een van de nieuwe toevoegingen aan Bureau Marokko. In de bajesbrieven zetten Marokkaanse (ook vrouwelijke) gedetineerden hun problematische achtergrond en criminele levensloop op papier en delen die met het publiek.  

‘Erik en ik waren eigenlijk helemaal niet van plan om een programma over Marokkanen te maken. We stuitten op een opvallende constatering van de Nederlands-Marokkaanse profvoetballer Khalid Boulahrouz. Het houdt Boulahrouz bezig dat in de Nederlandse voetballerij veel getalenteerde voetballers van Marokkaanse komaf zijn, maar dat velen slechts tegen de top aan zitten. Op de een of andere manier breken ze nooit echt helemaal door. Wat zit daar achter?

Er zijn jongens die het snelle geld verkiezen boven een voetbalcarrière waarin ze zich gestaag kunnen ontwikkelingen. En er zijn ook jongens die het lastig vinden om in het openbaar kritische feedback te krijgen. Zij ervaren dat als gezichtsverlies. Door zo’n persoonlijk verhaal van een voetballer in beeld te brengen, leg je volgens mij een veel grotere maatschappelijke kwestie bloot.’