Katinka Baehr interviewde bijna veertig jongeren over verliefdheid, ruzie met ouders en andere tieneronderwerpen.

Woord
NPO radio 1, 2.00-7.00 uur
 
Vier minuten, langer duren de muzikale portretjes van programmamaker Katinka Baehr en sounddesigner Arno Peeters niet, maar na die 240 seconden weet je wel wat pubers bezighoudt. Hoe ging ze te werk? Baehr: ‘Ik ben bij scholen en jongerencentra geweest in onder meer Groningen, Bleiswijk, Amsterdam en Almere. Met de meeste jongeren heb ik individueel gesproken, maar soms ook met twee of drie tegelijk. Wanneer ik ze alleen sprak was het intiemer, maar samen praatten ze meer in hun eigen taal. Dat is voor hen toch makkelijker dan alleen met mij, want zelf ben ik al…. Zet dat er trouwens maar niet in.’ Waarom dertien-, vijftien- en zeventienjarigen?
‘Dat is enigszins arbitrair. Als je twaalf-, dertien-, veertien- en vijftienjarigen neemt, lijken de groepen te veel op elkaar. Met twee jaar verschil heb je een duidelijk onderscheid. Eerst had ik ook nog negentienjarigen, maar die bleken met totaal andere dingen bezig en wonen vaak ook al niet meer thuis. De gesprekken duurden tussen een kwartier en dertig minuten.’
Nogal arbeidsintensief voor drie keer vier minuten.
‘Zéér arbeidsintensief. De gesprekken en het reizen oké, maar dat was niet alles. Ik wilde dat alle dertien- en vijftienjarigen toestemming vroegen aan hun ouders, maar ze vergaten steeds om de mails door te sturen. En voor de site wilde ik graag een selfie van ze. Dát kostte pas veel tijd.’
Logisch: pubers.
‘Ja dat had ik wel onderschat.’

Selfies van de dertienjarigen