geen plaats op de olympus

, Ulrik Unger

Voor de Olympische Winterspelen moesten vele bewoners van Sotsji onvrijwillig verhuizen.

Brot und Spiele
maandag, ARD, 23.30-0.15 uur

De 70-jarige Ludmilla woonde al haar hele leven in een huisje aan de zee, met een tuintje waarin ze groenten voor zichzelf verbouwde. Er liepen kippen rond waarvan ze de eieren raapte en een geit waaraan ze melk ontwrong. Een eenvoudig leven is goed genoeg voor wie niet hoeft te schitteren en excelleren. Maar toen werd besloten dat de Olympische Winterspelen van 2014 naar Sotsji zouden komen en moest haar huisje tegen de vlakte om plaats te maken voor de Olympische faciliteiten. Ze verhuisde naar een haar toegewezen eenkamerflat tweeënhalve kilometer landinwaarts. Voor de kippen en de geit was daar geen plaats en op de betonnen vloer kan ze niets verbouwen. Dat is haar grootste probleem; van haar pensioen kan ze niet rondkomen.

Natasja. Foto boven: Volodja en zijn vrouw

Natasja. Foto boven: Volodja en zijn vrouw

Huisvader Volodja was niet van zins zijn huis voor de Winterspelen op te geven. Dus werd hij gearresteerd en zijn huis afgebroken met de meubels er nog in. Hij werd met zijn gezin in een vluchtelingenkamp gehuisvest. Dat was twee jaar geleden en in die tijd is veel veranderd. Het stadsbestuur heeft plotseling een nieuw huis voor hem gekocht en hem zowaar een schadevergoeding betaald.
Natasja was de aanvoerster van 5000 bewoners die in protest kwamen toen ze met een gedwongen verhuizing werden bedreigd. Ze lag voortdurend in de clinch met de burgemeester van Sotsji en de Olympische planologen, maar twee jaar later woont ze in een deftig huis en bulkt van de poen. Door haar strijd heeft ze invloed gekregen en uiteindelijk nieuwe vrienden. Thans staat ze aan de kant van de Olympianen. Het lijkt deel uit de maken van Vladimir Poetins charmeoffensief, net als de vrijlating van de Greenpeace-activisten, de leden van Pussy Riot en ex-oligarch Michael Chodorkovski. Rond de stadions en pistes zijn nieuwe woonwijken gebouwd. Die moeten een goede indruk maken; ze zijn modern en comfortabel. Maar ze werden snel uit de grond gestampt en nu zijn de meeste al onbewoonbaar. Met het grondwater is geen rekening gehouden en alles is scheefgezakt. Sommigen moeten hun huis door het raam binnenstappen. Voor de ard maakte Steffi Wurster de documentaire Brot und Spiele – Wenn Menschen bei Olympia stören, waarvoor ze drie jaar lang de gevolgen van de Olympische Winterspelen voor Sotsji en haar bewoners volgde.