De Somalische Mohamed was piraat. Moet hij terug het slechte pad op gaan?

2Doc: Last Hijack
NPO 2, 23.00-0.00 uur
Mohamed Nur was een succesvol piraat. Met zijn eerste kaping verdienden hij en zijn mannen 1,8 miljoen dollar. Bij zijn terugkomst van zee werd hij door zijn Somalische dorpsgenoten met open armen ontvangen. Mohamed genoot van zijn nieuw verworven heldenstatus. ‘Opeens sta je heel hoog in aanzien. Mensen vergeten wie je was en noemen je niet langer een idioot. Ze noemden me allemaal papa. Geen vriend, maar papa. Ik ging van arme sloeber naar president.’ Met zijn deel van het losgeld kocht hij een huis en een auto. Maar hij verliet ook zijn vrouw, kauwde qat bij het leven en liet negen kinderen bij zijn ouders achter. Nu hij al zijn geld verbrast heeft, staat Mohamed op een kruispunt: nog een keer de zee op om weer zo’n grote buit binnen te halen, of een eerlijk leven gaan leiden met werk in de steengroeve.

De documentaire Last Hijack van regisseurs Femke Wolting en Tommy Pallotta volgt Mohamed in zijn tweestrijd en visualiseert zijn overpeinzingen. Wanneer hij herinneringen ophaalt aan zijn kapersverleden, maken de documentairebeelden plaats voor prachtig vormgegeven animaties die de kaping van een containerschip op volle zee tonen, maar ook Mohameds angsten en dromen laten zien. Een meesterzet van Wolting en Pallotta, want Mohameds relaas heeft hierdoor een veel grotere impact op de kijker dan bij alleen een pratend hoofd in beeld.  

Wat Mohameds besluit ook wordt, het is maar de vraag of hij en zijn kompanen nog een keer zo’n grote buit binnen kunnen halen als bij hun eerste kaping. Veel rederijen varen inmiddels met bewapende beveiligers aan boord en zowel de Europese Unie als de Navo zijn in het kader van anti-piraterijmissies met hun fregatten aanwezig in de wateren rond Somalië. Het aantal kapingen is door deze maatregelen inmiddels drastisch verminderd. De belangenbehartiger van het Nederlandse rederijwezen, de KNVR, is hier natuurlijk blij mee, maar waarschuwt dat de piraten hun werkterrein simpelweg verplaatsen. Zo zijn er signalen dat piraten uit de Hoorn van Afrika inmiddels actief zijn in de Middellandse Zee, waar ze grof geld vragen aan Afrikaanse en inmiddels ook Syrische vluchtelingen in ruil voor een gouden toekomst in Europa. Dat vele bootvluchtelingen de riskante overtocht niet overleven, zal de piraten een zorg zijn. Zij kunnen immers hun eigen hachelijke situatie weer eventjes ontvluchten. Totdat ook dit geld weer verbrast is.