Op Ibiza: de najaarspresentatie van SBS plus trouwerij van Patty. De VPRO Gids was erbij.

De uitnodiging van SBS was aan de hoofdredacteur gericht, maar omdat ik Medewerker van de Maand was stuurde hij die door naar mij. Of ik meewilde met een persreis naar Ibiza voor de najaarspresentatie en de persreceptie ter gelegenheid van het huwelijk van Patty Brard en de architect Antoine van de Vijver. Ja natuurlijk, want het kon wel eens haar laatste bruiloft zijn. En dat het op Ibiza was, ach, dat nam ik dan maar op de koop toe. Verslag doen hoefde niet, maar selfies met sterren werden wel verwacht.
Thuis vertel ik enthousiast dat ik naar het huwelijk van Patty Brard ga. De pubers reageren weer enthousiast: zúúr. Als ik terloops Ibiza noem, kijken ze warempel toch even op van hun smartphone. Het huwelijk valt samen met een popconcert van The Swans in Paradiso, waarvoor ik kaartjes heb. Die bied ik aan op Facebook. De hoon blijft niet uit. ‘Wat?!! Ga je liever naar Patty Brard dan naar dit concert?!!’ Ik antwoord dat de keuze wellicht anders was geweest als de band op Ibiza zou spelen en zij in Paradiso trouwde.

Op de redactie blijkt ook enige weerstand te bestaan tegen mijn Spaanse dienstreis. Tijdens een plenaire vergadering over de toekomstige koers van de VPRO Gids wordt het huwelijk van Patty Brard als voorbeeld aangehaald van onderwerpen die we niet moeten willen hebben. Want iedereen weet toch alles al van haar, luidt het argument. Een artikel over Patty – inmiddels gebruik ik haar voornaam – verdedigen gaat mij te ver. Kan ook niet. Ik weet te weinig van haar om te kunnen weerleggen dat alles over Patty al bekend is. Dat collega’s wel goed zijn ingevoerd, komt als een verrassing. Bij het wegwerken van mijn kennisachterstand informeert een medewerker van Documentatie of ik tegenwoordig bij de Dinoshow in plaats van de VPRO Gids werk.

De verzamelde pers op Ibiza

Cadeau
Op weg naar Schiphol lees ik in de Volkskrant-column van Aaf Brandt Corstius dat BN’ers een enorme hekel hebben aan selfies met ON’ers. Ik vergeet direct mijn opdracht. Ons gezelschap bestaat uit ongeveer 130 journalisten, SBS-medewerkers, beveiligers, visagisten, haarkunstenaars en bekende gezichten zoals Jochem van Gelder, Evert Santegoeds, Bridget Maasland en Beau van Erven Dorens. Deze beroemdheden zijn direct te plaatsen. Oogcontact met minder bekende televisiesterren zorgt echter voor vertwijfelde ‘ken ik jou ergens van’-blikken. Tot ik besef dat herkenning hier zelden wederzijds is; die komt alleen van televisie. Enkele journalisten doen een wedstrijdje wie het eerste undercover-journalist Roberto Stegeman herkent. Het bruidspaar en ceremoniemeester Gerard Joling ontbreken; die zijn al op Ibiza.
Als ik een visagist vraag welk bekende gezichten ze graag onder handen neemt, vertelt ze dat ze niet voor de BN’ers maar voor ons mee is. Vriendelijk monstert ze mijn gelaat. ‘Pas op vakantie geweest zeker? Het is allemaal nogal droog. We zouden het eerst eens flink moeten hydrateren.’ Ik stamel wat over een griepje en dat ik nog wel zal zien.
Nina Nomden, chief marketing officer van SBS en verantwoordelijk voor dit evenement, heeft oog voor al haar gasten. Zij ziet het als een vorm van relatiemanagement. ‘Het biedt journalisten de mogelijkheid om in een informele setting in korte tijd veel van onze sterren te spreken. Vorig jaar zijn we voor de najaarspresentatie ook op Ibiza geweest. Toen vanwege de serie Verliefd op Ibiza en dat is goed bevallen. Nu zenden we de serie Patty’s Big Fat Ibiza Wedding uit en combineren we presentatie met het huwelijk van Patty.’ Ik bespeur een themareeks reizen. Nomden lacht: ‘Gaan we in 2015 scheiden.’

Boven België grijpt Bridget Maasland de microfoon om aandacht te vragen voor het cadeau. Ik verwacht dat er een enveloppe rond zal gaan en bedenk tot mijn schrik dat ik wel cash op zak heb, met vijftig euro als kleinste coupure. Gelukkig blijkt het cadeau een speciaal door Eric van Tijn geschreven lied met titel ‘Verliefd, verloofd, getrouwd’. Dat moet samen geoefend worden, maar ondanks Maaslands aansporingen zingen alleen de voorste rijen met uitgelaten BN’ers mee.  

Security
Het regent op Ibiza, dus wordt de perspresentatie, die voor vanavond buiten staat gepland, uitgesteld tot net na de bruiloft van Pat. Bij het betreden van mijn hotelkamer zie ik dat er al een tas op bed ligt. Wat krijgen we nou? Kamer delen? Het blijkt een cadeautje van de sponsor. Op weg naar het zwembad ontmoet ik Ad en Wil, stevige en vriendelijke heren van First Line Security. Ik vraag naar hun taak. Zonder ironie antwoordt Wil: ‘Patty tegen de pers beschermen.’ Daar moet ik even over nadenken. Twee weken eerder deden ze de bruiloft van SBS6-stel Andy en Melisa. Ad: ‘Die begon heel vroeg en om twee uur ’s middag was het bier al op. Moest er snel bijgehaald worden. Een heel ander publiek.’ De ‘gastheren’ doen veel televisieopdrachten en hebben verschillende methoden om kwaadwillenden te herkennen. ‘Ik kijk naar ademhaling, houding en maak altijd oogcontact. Als ik jou iets vraag en je ogen draaien bij het antwoorden naar links is de kans groter dat je liegt.’ Dat dit vooral zachte informatie is, maakt niets uit. ‘Als ik twijfel, zet ik je niet in de buurt van de presentator, maar ergens anders waar ik je goed in de gaten kan houden. Heb je zelf niet door,’ zegt Ad.
De volgende dag moppert het journaille over het lied, omdat men deze oorwurm niet uit het hoofd krijgt. Er kan gewerkt worden of geYaYogaad op het strand onder leiding van Steffi de Pous. Ik kies voor het laatste. De Pous presenteert op zondagochtend een yogaprogramma op Net 5 maar op verzoek van de sponsor heet dat YaYoga. De plek naast ons is door een grote groep Italianen uitgekozen voor een potje voetbal. Precies op het moment dat De Pous vraagt ‘om de aandacht mee te nemen naar de oren’ raakt een voetbal SBS-woordvoerster Wietske vol op het hoofd. Licht aangeslagen stopt ze met YaYoga.

Ik probeer eens een ander zwembad, hoor dat er een journalist aanwezig is die niet weet dat Pat ook met Ron Brandsteder is geweest en dan is het al weer tijd voor kapper Jorge Alvarez van sterrensalon Rob Peetoom. Hij en zijn collega kijken elkaar een beetje ongemakkelijk aan als ik hun pop-up store in kom. Begrijpelijk, want wat ik aanbied valt in het niet bij de weelderige haardossen die ze onder handen hebben. Alvarez ziet er wel een uitdaging in. Is weer eens wat anders dan de toplokken van klanten zoals Halina Reijn of Monique van de Ven. 

Regie
Daarna brengt een bus ons van ***resort naar het chique *****ME hotel waar op het dak de receptie voor P.  plaatsvindt. Dj Melly Mel draait en champagne drinkend wachten we op het paar. We kijken allang niet meer naar het circus, we zijn het circus. Het lukt mij niet om de serveerster uit te leggen waarom Patty zo beroemd is.
Als ze uiteindelijk haar entree maakt, het lied wordt ingezet en de cameraploegen elkaar verdringen is Patty weliswaar geroerd maar ze blijft professioneel. ‘Ze moeten mij van deze kant af filmen,’ roept ze zo zacht mogelijk tegen ceremoniemeesteres Bridget Maasland. ‘Nee, nu heb ik even de regie,’ antwoordt ze resoluut.

Hierna gaan de ontwikkelingen razendsnel. Ballonnen worden losgelaten, de bruidstaart aangesneden en voordat ik het weet, sta ik in een volle lift waar het felle licht een einde aan de droom maakt. Aansluitend vindt de seizoenpresentatie plaats en presentator Van Erven Dorens belooft die af te raffelen. Er gaat van alles en nog wat komen, de presentatoren hebben er ongelooflijk en/of onwijs veel zin in en de zenderbaas zegt dat het goed gaat. Jochem van Gelder laat een grote koker met drop rondgaan. Die kan aan twee kanten open en dingt mee in De beste uitvinding van Nederland. Omdat het geen pas geeft om je het hele weekend op champagne te laten fêteren, wordt het op de slotdag in strandclub Babylon chardonnay. Presentator Kees Tol tekent een levenslang contract bij SBS 6 en we horen dat Roberto Stegeman net vader is geworden en er daarom niet bij was. Hij heeft wat gemist: ’t was daar fantasties. 

De auteur