Laat zich zelden interviewen en heeft een moeilijke reputatie. Wat moet je als College tour-student dan aan Anouk vragen?

College tour
NPO 3, 20.25-21.20 uur
Er zijn maar weinig Nederlandse artiesten die zo goed controle hebben over de media als Anouk Teeuwe. Vanavond schuift de Haagse zangeres aan bij College tour. U ziet Anouk omdat Anouk wilt dat u haar ziet. Ze heeft wat te verkopen namelijk: deze maand verschijnt haar nieuwe plaat To Paradise and Back Again. Een paar interviews,
videoclips en drie optredens rond februari, daarna keert Anouk terug bij haar gezin en gaat het kastje weer dicht.
Zo gaat het de laatste jaren met Anouk: als er brood op de plank moet komen brengt ze weer wat uit, verder is ze liever gewoon moeder. Ze blijft zo de Nobody’s Wife die ze in haar doorbraakhit uit 1997 beweerde te zijn. De zangeres versleet door de jaren heen een groot aantal mannen én begeleidingsbands. Ze laat zich voor geen enkel karretje spannen. Toen haar label haar een album van collega Ilse de Lange verstuurde, plaatste Anouk een foto van de cd in haar prullenbak op Twitter – ze hoefde die zooi niet.
Anouk wist zelfs de Amerikaanse platenbaas van Sony, Will Bot­win, tegen zich in het harnas te jagen. Nadat hij haar bij een contractbespreking drie uur liet wachten smeet ze hem tegen de muur en schreeuwde ze dat ze hem zou vermoorden – het internationale contract kon ze daarna op haar buik schrijven.
Tel daarbij haar vroegere cokegebruik en haar op het laatste moment afgezegde Gelre­dome-concerten (­zaken die volgens geruchten met elkaar in verband staan) op en je hebt genoeg voer voor controversiële vragen. Toch weet Anouk zich bij dit soort aangelegenheden altijd op bewonderingswaardige wijze uit de wind te houden: zelfs toen de 39-jarige zangeres deze zomer haar vijfde kind kreeg, van een 23-jarige basketballer, bleef enorme mediaheisa uit. 

Je moet als student ook behoorlijk stevig in je schoenen staan, wil je Anouk naar dit soort onderwerpen vragen: ze hoeft immers niet aardig gevonden te worden. Al lijkt ze daar de laatste jaren langzamerhand van terug te komen.

Deelname aan het Songfestival zorgde al dat we het beeld van stoere rockchick iets moesten bijstellen. Haar nieuwe videoclip Places to Go spant de kroon: nadat Anouk uitvoerig haar kinderen heeft geknuffeld zien we Trijntje Oosterhuis en een paar andere Viva-moeders binnenstappen voor een gezellig wijntje. Hoewel het liedje voor Anouk-begrippen wat zouteloos is, stemt de boodschap van Places to Go wel hoopvol: gezellige moeder of niet, Anouk is voorlopig nog niet uitgezongen.