We kennen hem als de nieuwe rockgod van Lowlands, Pinkpop en DWDD, maar vanavond zien we Jelte ‘Jett’ Tuinstra voor het eerst in het echt.

3Doc: Who the fuck is Jett Rebel
NPO 3, 21.55-23.00 uur
‘Wat een dikke plaat is dít,’ dacht documentairemaakster Linda Hakeboom toen ze vorig jaar Jett Rebels ‘Tonight’door de autoradio hoorde. ‘Ik had geen idee wie Jett was. Toen ik het thuis op internet opzocht zag ik tot mijn verbazing dat hij uit Baarn kwam, en dat hij alle instrumenten zelf inspeelde. Mijn gut feeling vertelde mij direct dat deze gast het ging maken.’
Hakeboom mocht kennismaken met de 23-jarige muzikant. ‘We hebben uiteindelijk de hele dag op het terras gezeten – dat kon toen nog zonder lastiggevallen te wordend door fans. Ik zei tegen hem: ik wil je heel graag volgen, maar doe het alleen als ik full access krijg. Vertrouw je me?’ Dat deed Jelte, en daardoor is er nu Who the fuck is Jett Rebel?

In de documentaire zien we hoe hard het gaat: in januari kent niemand de onzekere Jelte, die wonend in een schuurtje in zijn eentje aan zijn debuutalbum sleutelt. Vier maanden later staat hij als hoofdact op Pinkpop, naast funklegende Larry Graham. ‘Het ging zo hard, dat er ook heel wat in zijn kop gebeurde. Jelte had zijn alter ego Jett bedacht, zijn stoere kant, de superstar die in de coulissen klimt en meisjes vanaf het podium strak aankijkt terwijl hij zijn shirt uittrekt. Ik zag langzaam een worsteling opkomen: hij wilde met zijn alter ego beroemd worden, maar kon de echte Jelte niet uitschakelen.’

Jelte is vooral bang dat het mis gaat: dat zijn gitaar niet goed gestemd is, of dat mensen het stiekem tóch niet leuk vinden. ‘In zijn hoofd gebeuren er grote rampen. Hij heeft zijn hele leven aan zijn muziekcarrière verbonden en denkt dat hij beter niet kan bestaan als dit niet lukt.’ Gaandeweg weet hij de twee persoonlijkheden gelukkig steeds beter met elkaar te verenigen. ‘Op het podium durft hij meer Jelte te zijn en zich kwetsbaarder op te stellen, terwijl hij nu na shows ook als stoere Jett op fans durft af te stappen.’
Hakeboom had naar eigen zeggen ‘nog wel vijftien andere verhalen’ over Rebel kunnen vertellen, en verklapt dat het niet bij deze

documentaire blijft. ‘Hij gaat het nu in België en Frankrijk proberen. Met zo’n live-performance gaat hij ook het buitenland veroveren, dat weet ik zeker.’