Shamira Raphaëla maakte een documentaire over twee draaideurcriminelen: haar vader en haar broer.

3Doc: Deal with It
NPO 3, 21.50-23.00 uur
Pempy, een zestiger van Caribische komaf, loopt op sandalen langs de dikke gevangenismuren zijn vrijheid tegemoet. Hij heeft net een paar maanden vastgezeten wegens drugshandel. Eenmaal thuis krijgt hij de voordeur niet open. Door het glaswerk van de deur in te trappen lukt het hem uiteindelijk zijn huis te betreden. Een paar scènes later in de documentaire Deal With It overkomt Pempy’s zoon Andy iets soortgelijks: na een paar maanden vast te hebben gezeten klautert Andy bij thuiskomst via het dakgoot zijn slaapkamer in; hij heeft geen huissleutels bij zich. Geestig, maar ook triest, denk je als kijker.
De 31-jarige dochter van Pempy, Shamira Raphaëla, maakte een zeer persoonlijk portret van haar twee naaste familieleden, die zich (in hun moedertaal Papiamento) helemaal blootgeven. Zo ziet de kijker Andy in de supermarkt een pak kippenbouten verstoppen onder de kinderwagen waar zijn zoontje in ligt. Of vader Pempy door overmatig heroïnegebruik in het ziekenhuis belanden. Toch doet de film meer dan de kijker alleen maar meenemen in de leefwereld van twee draaideurcriminelen. De mooi gedraaide documentaire toont Raphaëla, in het dagelijks leven een ambitieuze en succesvolle regisseur van populaire tv-programma’s, ook als bezorgde, liefhebbende en grappige dochter en zus. Want het tweetal levert Raphaëla kopzorgen op, maar ook geluk. 

‘Als ik met mijn vader op straat loop, dan vang ik de veroordelende blikken van voorbijgangers op,’ licht Raphaëla toe. Mensen vinden het ook al snel heel erg voor mij dat ik “zo’n vader heb”. Maar het ligt allemaal niet zo zwart-wit. In de film speel ik met de moraal van de kijker. Ik probeer de menselijke kant van Pempy en Andy te tonen. En de vicieuze cirkel waarin mensen terecht kunnen komen, want op een bepaalde manier is mijn broer slachtoffer geworden van het leven van mijn vader. Mijn vader heeft over deze film gezegd: “Ik heb je nooit echt iets kunnen bieden, dus dit is mijn cadeau aan jou”.’