Nog meer hoogte- en dieptepunten uit tv-jaar 2014, geselecteerd door de VPRO Gidsredactie.

Ongemakkelijkste televisiemoment

1. De buik van Borst (Studio Brasil, 14 juni)
Hoewel hij een enorme hekel heeft aan televisieoptredens, offerde Hugo Borst zijn zomer op tijdens het WK in Brazilië tegen een ongetwijfeld zeer karig honorarium in een Hilversumse chesterfield te ploffen om avondenlang teckel Messi te aaien. Dwars, maar weinig aanstootgevend. Totdat hij zijn buik ontblootte.
2. Aanslag applaus (De wereld draait door, 11 april)  Om Till Lindemann, de zanger van Rammstein, te imponeren, mikte Jakhals Erik Dijkstra een bierflesje op een groep bejaarden in een rondvaartboot. Dom en levensgevaarlijk, maar dat vond men in de studio van DWWD niet. Daar werd door onder anderen Erben Wennemars en Sanne Wallis de Vries hard geklapt voor de aanslag.
Het gaat er soms hard aan toe bij mr. Frank Visser, maar meestal eindigt een uitzending in harmonie. Dat gold echter niet bij ‘Het loopt over’, een aflevering over een tuinhekje. Knarsetandend werden handen geschud maar tegelijkertijd klonken alweer verwijten. Maanden later bleek in een terugblik dat zelfs de mediator was weggelopen. 
In een portret van wielrenner Michael Boogerd zien we bij een liefdadigheidskoers ook Frits Barend in wielertenue aan de start verschijnen. En die maakte zich de mores van het peloton snel eigen, blijkt uit zijn opmerkelijk woorden voor en over ‘collega’ Boogerd. ‘Jij kunt iedereen recht  in de ogen kijken. Dat kunnen er niet veel zeggen. Hij heeft niet gehuicheld en heel eerlijk gehandeld.’
5. Man op tafel (Pauw, 14 november)
Om zijn nieuw programma Comedy Club Katendrecht te promoten mocht Frank Evenblij met enkele cabaretiers bij Jeroen Pauw langskomen. Onder hen Eric Koller. Die deed een hond na. Op tafel. Een week later zette het duo De Bloeiende Maagden de presentator een pruik op. Net zo leuk. 

Heimelijke genoegens

1. Heel Holland bakt  Hoe heimelijk is een genoegen nog als een op de zeven Nederlanders naar de finale kijkt? In pastelkleuren uitgevoerde niets-aan-de-hand-televisie om langzaam bij in een suikercoma te zakken.
2. We zijn er bijna  Omroep Max blijkt een talent te hebben voor het vervullen van diverse stille verlangens. Blijkbaar schuilt er in ons allemaal een kamperende pensionado.
3. Roy Donders  De persoonlijkheid die ons verrijkte met het concept harde krullen, worstenbroodjes en het huis/juichpak doet ons met Brabants accent terugpraten tegen de televisie.
4. Geer en Goor  Valsenichtenhumor in net te strakke T-shirts raakt bij sommigen de ordinaire snaar op net de juiste manier. 
5. Obese  Wendy van Dijk helpt extreem dikke mensen met afvallen. Gevoelens van ergernis, plaatsvervangende schaamte, medelijden en opluchting vechten bij dit programma zo hard om voorrang dat het onmogelijk wordt de knop van de afstandsbediening te beroeren.

Beste Jeugd-tv

1. Welkom bij de Romeinen  In een over the top-talkshowsetting ontvangt Plien van Bennekom grootheden uit de geschiedenis. Twee tijdperken in één keer op de hak nemen en daarbij ook nog iets leerzaams overbrengen: het lukt maker Niek Barendsen. Daarbij wordt hij geholpen door de acteurs, het neusje van de zalm op (komisch) acteergebied. Voor volwassenen minstens zo leuk.
2. Beestieboys  Weer Tim den Besten en Nicolaas Veul, nu op zoek naar de mens achter het dier. Op melig-ontwapenende wijze ontdekken ze werelden waarin mensen voor hun werk of hobby met beesten bezig zijn.
3. Sinterklaasjournaal  Op de redactie rees het vermoeden dat de nooit een dag ouder wordende Dieuwertje Blok de échte Sinterklaas moet zijn. De rest van de punten zijn voor de meesterlijk elegante wijze waarop de pieten over het slappe koord dansten. 
4. Taart  In de ogen van de jonge hoofdpersoon Kadir kun je chocoladefonduen. Ook de andere personages zijn gelaagd en uitgewerkt in dit prachtig vormgegeven moderne sprookje over een jongetje met een fascinatie voor poolreizen en zijn banketbakkende vader, die een groot verlies moeten verwerken.
5. BZT show  Pepijn Gunneweg en Jetske van der Elsen vervullen al jaren met zichtbaar plezier wensen van kinderen. Feelgood-televisie, inclusief leuke liedjes, maar soms met een brok in de keel door de tragische aanleidingen voor een wens.

Beste Publiek

1. Raymann!  ‘Ga maar zitten, ga maar zitten!’ Of hij nu vroeg of laat begint, Jörgen Raymann moet het enthousiasme bij zijn publiek eerder temperen dan aanwakkeren. Anders komt hij niet eens boven zijn publiek uit. Dat bestaat voor een groot deel uit fans. Heel goed voor de sfeer, al is er soms wel erg weinig nodig om de lachdrempel te nemen.
2. Opgelicht?!  Een groot deel van het publiek bestaat hier uit slachtoffers van malafide advertentieverkopers, louche marktplaatsverkopers en gouden bergen belovende charlatans. Geen verhalen om trots op te zijn, al maakt niemand tegenover Antoinette Hertsenberg van zijn hart een moordkuil. Vaak te pijnlijk voor leedvermaak, maar gelukkig niet altijd.
3. Zondag met Lubach  Het oorverdovende applaus en de schaterende lach tussen en tijdens de vele grappen van Arjen Lubach komen niet van een band, zoals veel kijkers dachten bij de eerste uitzending. Er zit wel degelijk publiek op de tribune. Met harde muziek en de verwarming laag wordt dat op zondagmiddag in de beweeg- en lawaaimodus gebracht voor een avondje uit.
4. Buitenhof  Het aantal zitplaatsen bij het statige programma is beperkt. Logisch, een verbale bijdrage van het publiek wordt ook niet verwacht. Men moet stil zitten en luisteren. Het is tenslotte zondag en het gaat wel ergens over. Dat vraagt aandacht en concentratie, ook over eigen houding, kapsel en kleding. Want bijna iedereen komt volop in beeld.
5. Dit was het nieuws  Een van de geheimzinnigste groeperingen in Hilversum is het gezelschap dat wekelijks de tribune vult bij deze show onder leiding van Harm Edens. Nooit verschijnen deze voorlachers in beeld. Wie zijn dat toch? Het kunnen niet allemaal familieleden van Eden, Heertje en Acda zijn.