dolle hond

, Maarten van Bracht

Kolonel Kadhafi was een gevaarlijke gek, blijkt nog maar eens uit de BBC-documentaire Mad Dog.

2Doc: Mad Dog: Inside The Secret World of Muammar Gaddafi
Nederland 2, 23.00-0.30 uur

Nog het minst erge aan de man is dat zijn naam op tien verschillende manieren wordt gespeld. Wij hanteren hier ‘Kadhafi’ – vraag niet waarom. In Libië werd de in 2011 aan het eind van de burgeroorlog vermoorde dictator ‘Broeder Leider’ genoemd, de rest van de wereld had het over ‘kolonel Kadhafi’. Een officiële functie bekleedde hij niet; het was zo ook wel duidelijk dat Kadhafi een tiran was onder wie niet alleen Libië 42 jaar lang gebukt ging. Na een militaire coup bevorderde hij zichzelf in 1970 tot alleenheerser. In zijn Groene Boek opteerde Gaddafi voor een mengsel van islamisme en ‘Arabisch socialisme’, maar voor de buitenwacht was Libië een dictatuur. Afkomstig uit een nomadenfamilie, verruilde Kadhafi regelmatig zijn paleis voor een bedoeïenentent, die hij ook bij verblijf in het buitenland liet opslaan. In eigen land omringde hij zich graag met knappe vrouwelijke lijfwachten. Kadhafi beschouwde zich ook als de leider van de Arabische wereld en gaf collega-dictators graag advies. Op zijn aandringen gooide Idi Amin alle Aziaten uit Oeganda, waarna de economie instortte. PLO en IRA konden rekenen op Kadhafi, die ook achter de Lockerbie-bomaanslag zat. Zijn regime hield hij in stand met olie-inkomsten, naast zijn onberekenbaarheid de reden dat hij door het Westen steeds welwillend werd bejegend.
Kadhafi, die zich een intellectueel waande, was een ongeleid projectiel. Reagan was de eerste die hem een ‘mad dog’ noemde. Na zijn dood bleken de onwaarschijnlijke verhalen die over Kadhafi de ronde deden op waarheid te berusten. De dolle hond beschikte over een team huurmoordenaars die zijn tegenstanders wereldwijd om zeep hielpen. Hij liet zich door zijn plastisch chirurg uit angst voor vergiftiging zonder verdoving opereren. In zijn paleiskelders misbruikte hij schoolmeisjes, zoals beschreven in Khaddafi’s slavin van Annick Cojean. Hij bewaarde het lijk van de minister van Buitenlandse zaken in een vriezer.
Storyville van bbc 4 zond twee weken geleden Mad Dog: Inside The Secret World of Muammar Gaddafi van Christopher Olgiati uit, en die documentaire is nu bij de VPRO zien in 2Doc.
advertentie