ruud van empels nieuwe wereld

, Beate Wegloop

Van alles te zien, behalve de werkelijkheid.

Nooit meer slapen
Maandag, Radio 1, 0.02-2.00 uur 

Het vroege werk van Ruud van Empel (Breda, 1958) kennen we onder andere van de VPRO-serie Kreatief met kurk. Van Empel verzorgde de uitbundig vormgegeven decors. Maar de jaren waarin niets te gek leek en alles kon, gingen voorbij, televisievormgeving raakte ondergeschikt en van Empel haalde er steeds minder bevrediging uit. Hij besloot autonomer te gaan werken, een beslissing die samenviel met de opkomst van beeldbewerkingssoftware als Photoshop. Van Empel kon de collages die hij al maakte voortaan op de computer monteren.
Souvenir # 6 (2008)

Souvenir # 6 (2008)

Van Empel fotografeert mensen, objecten, planten, bloemen en dieren die hij, alsof de werkelijkheid niet al mooi genoeg is, in de computer ontleedt en opnieuw in elkaar zet. Zo creëert hij een nieuwe wereld waarin niets en niemand echt bestaat.
Met zijn jeugd als grote inspiratiebron is het niet verwonderlijk dat er vaak kinderen te zien zijn op de beelden van van Empel. Of de ongrijpbare, paradijselijke, maar soms ook enge sfeer iets zegt over die jeugd is de vraag.
Het werk van van Empel is zeer gedetailleerd: er is ongelooflijk veel te zien, en omdat het nadrukkelijk niet de werkelijkheid is die we zien, blijft er steeds het gevoel dat er meer aan de hand is. Wat? Dat blijft de vraag en maakt het werk van van Empel zo intrigerend.
Het werk van Van Empel bevindt zich in musea en collecties over de hele wereld.

VPRO Gids 48 -1993

VPRO Gids 48 -1993

Ruud van Empel, Noordbrabants museum Den Bosch, 15 februari t/m 8 juni. Tijdens de expositie wordt de film Beyond Innocence (2011) van zijn broer Erik van Empel doorlopend vertoond. Maandag is Van Empel te gast in VPRO’s Nooit meer slapen.

advertentie