vet, krijt

, G├╝lhan Demirci

Leon Keer is een wereldberoemde stoepkrijter.

Het klokhuis
Vrijdag, nederland 3, 18.23-18.45 uur

Loop je nietsvermoedend op straat, val je bijna in een diep ravijn. Of lijkt er een leger van lego­mannetjes op je af te komen. Maar als je beter kijkt, zie je dat je ogen je een beetje voor de gek hebben gehouden. Wat je ziet is een tekening in 3d, afkorting voor driedimensionaal. Wat betekent dat de tekening diepte krijgt en het lijkt alsof je het echt kan aanraken, of ergens in kan stappen. In mooi Frans heet dit een trompe l’oeil, letterlijk ‘bedrieg het oog’.

In Het klokhuis gaat Nienke op pad met Leon Keer, een kunstenaar die op straat dit soort bijzondere tekeningen maakt. Ook wel street art genoemd. Om zijn 3d-tekening te kunnen zien heb je gelukkig niet zo’n gek brilletje nodig dat ze in bioscopen wel eens uitdelen, maar moet je wél op de juiste plek staan. En volgens Leon hebben kinderen vaak sneller dan volwassenen door waar ze moeten staan.

Leon zit achteraan

Leon zit achteraan

Om zo’n tekening te maken heb je eigenlijk helemaal niet zo veel nodig: krijt, ruimtelijk inzicht en je moet een beetje kunnen tekenen. Als we Leon mogen geloven (de beste 3d-tekenaar ter wereld moet je toch kunnen vertrouwen) hoef je geen wiskundig genie te zijn, maar het helpt zeker als je geen hekel hebt aan rekenen. Je moet namelijk wel even de juiste verhoudingen uitdokteren.
Street art is trouwens he-le-maal hip & happening. In Nederland begint het pas een beetje populair te worden, maar in het buitenland is Leon al een ster. Daar wordt hij opgehaald in een limousine, willen mensen met hem op de foto en vragen om zijn handtekening.
Sla snel wat stoepkrijt in, want na deze aflevering kan het zijn dat het overal uitverkocht is. Bovendien zul je hele straten vol moeten kalken om te oefenen voor je tekening ergens op begint te lijken. Met enig geduld en doorzettingsvermogen, en veel krijt, moet het lukken. Gelukkig regent het vaak in Nederland, dus worden de mislukte tekeningen lekker weggespoeld. En van de mooie neem je gewoon foto’s.

advertentie