domweg gelukkig

, Elja Looijestijn

Andy van der Meyde was voetballer, ging bijna ten onder aan drugs, drank en seks en is nu huisvader en realityster.

Andy en Melisa
SBS 6, 20.30-21.30 uur

Hij kon best leuk voetballen, Andy van der Meyde, helemaal als je bedenkt dat hij soms rechtstreeks uit de kroeg het veld op stapte. Sommige van zijn generatiegenoten gaan een nieuw WK tegemoet, maar de voetbalcarrière van de oud-Ajacied is allang voorbij. Hij kon de verleidingen van het grote geld niet aan. In 2003 vertrok hij naar Inter Milan, waar hij een dierentuin rond zijn huis liet aanleggen. Toen hij bij Everton in dienst kwam, ging het helemaal mis. Hij verbraste in Liverpool tienduizenden euro’s per week aan horloges, sportwagens, drank en drugs. Hij kreeg een verhouding met een stripteasedanseres. Zijn vrouw kwam daar dankzij een privédetective achter en keerde met hun twee kinderen terug naar Milaan.
Terug in Nederland kickte de voetballer af en kwam hij een kilootje of twintig aan. Ook maakte hij kennis met Melisa, een oud-playmate en bewoonster van De gouden kooi. Zij trok hem uit de goot. Zijn turbulente levensverhaal vertelde Van der Meyde aan journalist Thijs Slegers. Dat leidde tot het boek Geen genade, een bestseller met meer dan 125.000 verkochte exemplaren. De voetballer rolde soepeltjes het B-sterrenwereldje in met een deelname aan Sterren dansen op het ijs en Jouw vrouw, mijn vrouw. Een eigen realitysoap kon natuurlijk niet uitblijven. Afgelopen zomer werd al begonnen met de opnames.

Melisa heeft een zoon uit een eerdere relatie en samen kregen ze dochters Lily en Roxy. Het samengestelde gezin woont in Apeldoorn, met de familie om de hoek. De verhoudingen in huize Van der Meyde zijn duidelijk. De aartsluie en stronteigenwijze Andy ligt vooral op de bank en steekt geen poot uit. Hij staat alleen op om naar de snackbar te gaan en te voetballen met de coryfeeën van Lucky Ajax, waar hij regelmatig wordt voorbijgelopen door de 75-jarige Sjaak Swart. Melisa (dichtgeplamuurd gezicht, nepnagels, -wimpers en -haar) is de pittige tante die het hele huishouden bestiert en daarnaast nog een kapsalon runt.
Het geheel is supervet aangezet, met een voice over die alles er duimendik bovenop legt en dramatische muziek op dramatische momenten. Vergane roem en geld uit het verleden, schuine grappen, plavuizen, een oversized tuinameublement en huispakken spelen een hoofdrol. We weten al dat een bruiloft tussen Andy en Melisa eraan zit te komen. Het huwelijk tussen de Van der Meydetjes en SBS kan duidelijk al niet meer stuk.

advertentie