terug naar de kust

, merel van ommen

Multimiljonair Zita Cobb en architect Todd Saunders overgieten hun kneuterige Fogo Island met een
designsausje.

Zita Cobb

Zita Cobb

Close Up
NPO 2, 23.00-23.55 uur
In de zoete Hollywood-film New in Town belandt een carrièrevrouw uit New York (Renée Zellweger) in een slaperig Canadees plaatsje, waar de bewoners net zo onmodieus zijn en van quilten, haken en decoratieve kerstkaarten maken houden als u in eerste instantie vermoedt. Daar redt ze de gemeenschap van de ondergang door de lokale lekkernij tapioca pudding te exploiteren. Ondertussen vindt ze haar échte zelf en – als kers op de taart – strikt ze een kneuterige local in coltrui.
Er zijn hier wat parallellen te trekken met het verhaal van Zita Cobb, de vrouw die enkele jaren geleden remigreerde naar haar beeldschone Oost-Canadese geboorte-eiland: Fogo Island. Nadat zij als kind het eiland verliet omdat de visvangst niet meer rendabel bleek, werd Zita multimiljonair bij een technisch bedrijf aan de wal. In 2005 keerde ze terug om Fogo Island een nieuwe culturele en economische impuls te geven. Ze nam de beroemde architect Todd Saunders, ook opgegroeid op Fogo, in de arm. Saunders ontwierp ‘Fogo Island Inn’, een 29 kamers tellend hotel dat geïnspireerd is op de sobere schoonheid van de vrolijk gekleurde houten eilandhuisjes.
De feelgood-documentaire Terug naar Fogo volgt Saunders en Cobb vier seizoenen lang terwijl het designhotel met restaurant en kunstgalerie gebouwd wordt. Fogo Island Inn combineert een strak ontwerp met een interieur waarin traditionele materialen de boventoon voeren. Verder bouwde Saunders in de buurt van het hotel vier bijzondere vrijstaande huizen in dezelfde stijl. Ze zijn bedoeld als tijdelijke werkplek voor kunstenaars.
De hartverwarmende bewoners van het visserseiland (krulsnorren, kaplaarzen en eelthanden), die meewerkten aan de totstandkoming van het hotel komen ook aan het woord: over het haken van spreien voor de hotelbedden tot het timmeren van de stoelen die door de Nederlandse ontwerpster Ineke Hans zijn bedacht.

Wilt u ook een bezoek brengen aan deze hemelse plek waar de moderne stadsmens tot rust kan komen? Een verblijf op het eiland kost bij Fogo Island Inn een kleine duizend dollar per nacht. Zelf zo’n authentieke visser binnen hengelen is natuurlijk goedkoper.

advertentie