In de zaak Jos van Rey werd een interessant kat-en-muis-spel tussen plaatselijke media en politiek gespeeld.

Argos TV-Medialogica
NPO 2, 21.15-22.00 uur
Vandaag duikt Argos TV-Medialogica in de zaak Jos van Rey, de wethouder van Roermond die in 2012 moest aftreden vanwege belangenverstrengeling. De focus van de uitzending ligt niet op de beschuldigingen tegen VVD’er Van Rey, maar op de beeldvorming in de media, vertelt Argos TV-redacteur Frederick Mansell. ‘We hebben alle tv- en radio-uitzendingen doorgespit waarin Van Rey in zijn jaren als Kamerlid voorbij kwam. Ironisch genoeg had hij in die tijd juist een imago als corruptiebestrijder: vooral zijn tegenstanders van het CDA beschuldigde hij vaak van belangenverstrengeling. Hij werd wel ‘de horzel van het binnenhof’ genoemd, of ‘brigadier Snuf’.
In 1998 keerde hij terug naar zijn geboorteplaats Roermond. Daar werd hij als nieuwe wethouder met open armen ontvangen, vooral omdat hij zo’n groot netwerk had.’ En Van Rey stelde ze niet teleur. Hij stampte een outlet center en een retail-park uit de grond. ‘Zo wist hij van het slaperige stadje een soort plaatselijke metropool te maken,’ zegt Mansell. Het ging mis in 2011 toen twee journalisten van De Limburger in een artikel onthulden dat Van Rey als wethouder Infrastructuur en Stadsplanning nogal vaak op reis ging met de grootste projectontwikkelaar van de regio. Hij had in elk geval een structureel probleem met de schijn van belangverstrengeling, schreef de krant. 
In 2012 kwam het rapport Sorgdrager-Frissen, dat op twee totaal verschillende manieren werd uitgelegd. Het college van b&w concludeerde dat het allemaal reuze meeviel, terwijl De Limburger precies het tegendeel opmaakte uit het rapport. Een halfjaar later deed het Openbaar Ministerie een inval bij Van Rey. Pas toen werd de zaak zo breed uitgemeten in de nationale media dat Van Rey drie dagen later moest opstappen als wethouder. ‘Maar in Roermond is hij nog steeds heel populair,’ zegt Mansell, ‘omdat veel mensen hem bewonderen om alles wat hij voor de stad heeft gedaan. Dat is weer een heel ander beeld dan we in de rest van het land van hem hebben.’