Houd kaas en worst in de aanslag! Presentatrice en musicalster Chantal Janzen geeft vanavond les in College tour.

College tour 
NPO 3, 20.30-21.30 uur
Het huidige seizoen College tour is een oer-Hollands feestje. Daar waar in vorige seizoenen voornamelijk internationale gasten college gaven, zijn het nu schrijver Remco Campert, vicepremier Lodewijk Asscher, oud-voetballer Ronald Koeman, schrijver Arnon Grunberg en cabaretier Herman Finkers die vragen van studenten beantwoorden. Presentator Twan Huys verheugt zich vooral op het interviewen van de in het Limburgse Tegelen opgegroeide Chantal Janzen (1979). Op de radio zei hij over de aanwezigheid van de musicalster en presentatrice in zijn programma: ‘Dat vind ik erg leuk. De reden ervoor is dat ze is begonnen in Duitsland met The Voice Kids. Toen dacht ik: dit is het moment dat ik met haar wil spreken, want dan heb je misschien toch te maken met de nieuwe Linda de Mol. Ik had het nog niet bedacht of Bild schreef al: “Die neue Linda”. Het is een van de vele onderwerpen waar we het over kunnen hebben.’
Het debuut van Janzen op de Duitse televisie past in een lange traditie van Nederlandse televisie-export: Linda de Mol was eens de nieuwe Rudi Carrell, en Tooske Ragas en Sylvie Meis werden ooit ook getipt als ‘de nieuwe Linda’. Tussen haakjes: waarom kent het Nederlandse televisielandschap eigenlijk geen uitwisselingsprogramma voor Duitse presentatoren, Dennie Christian daargelaten?
De kans dat Janzen daadwerkelijk de nieuwe Linda gaat worden, is overigens aanzienlijk. Duitse media prijzen haar charme massaal. Zo omschrijven de bladen en websites haar als: ‘Die schöne Holländerin met Sylvie-haar en charmant en sexy accent’ en: ‘een poppengezichtje, blond en met een lach als in een tandpastareclame’. Wat is voor de oosterburen de aantrekkingskracht van een Hollander op de buis?
In een vier pagina’s tellend essay dat enkele jaren terug in het Duitse nieuwsmagazine Stern verscheen, is het antwoord misschien wel te vinden. Op de cover prijkt – hoe kan het anders – Frau Antje, het blonde kaasmeisje met knipmuts, vergezeld van attributen die kenmerkend zouden zijn voor Nederland: een joint, een fiets en twee voetballen op borsthoogte. In het artikel zelf dicht de journaliste het ‘pfannekuchenplatte’ land en zijn inwoners eigenschappen toe, waarvan zij zelf menen afscheid te hebben genomen, zoals soberheid, properheid en gezelligheid. ‘Der Niederländer ist der bessere Deutsche’, sluit ze het artikel af.
Duitse spruitjeslucht laat zich naar verluidt ook zonder geur-tv opsnuiven.