uitstapje naar hiernaast

, colin van heezik

In een nieuw hoorspel onderzoekt Heleen Hummelen het verlangen om in huis en huid van de buren te kruipen.

Woord
NPO Radio 1, 2.00-7.00 uur

Het is een mooi seizoen om je onder te dompelen in hoorspelen. Dat kan op de radio bij Woord of online op woord.nl, een platform voor verhalende radio dat de VPRO verzorgt namens alle publieke omroepen.
 
Je vindt er onder andere het Hugo Claus Project: een samenwerking van het Nationale Toneel, NT gent en AvroTros waarbij in vijf jaar het complete toneelwerk van Claus als radiodrama gerealiseerd wordt. De eerste afleveringen waren al te horen tijdens de Week van het Radiotheater (29 december-3 januari) en zijn nu online te beluisteren. De uitdaging bij een hoorspel is altijd geweest om op een natuurlijke manier over te brengen wat er gebeurt. Het publiek ziet immers niets. Dat kan ook voor extra spanning zorgen.
 
Actrice en radiomaakster Heleen Hummelen maakte voor Woord het hoorspel Buren over twee echtparen die in hetzelfde portiek wonen. Het ene echtpaar is vlotter dan het andere en gaat op een zekere dag met vakantie naar Madrid. Het andere, suffere echtpaar (gespeeld door Johanna Ter Steege en Stefan Stasse) belooft de kat te verzorgen en de planten water te geven. Maar zij blijven langer plakken in het huis van hun buren dan gepland. En hebben daar wilde vrijpartijen die zij in hun eigen huis niet meer beleven. Zo ontstaat al snel een erotische thriller met een knipoog. Buren duurt een half uurtje en is niet in een studio opgenomen maar op locatie: in de keuken, in bed, onder de douche, in een lift, in de metro, in het trappenhuis. En dat hoor je. Dit hoorspel is realistisch van stijl en lijkt daarmee meer op film dan op theater.

Buren is gebaseerd op het verhaal ‘Buren’ van Raymond Carver, waarin veel aan de verbeelding van de lezer wordt overgelaten – en dat is precies wat Hummelen ook doet in haar hoorspel. Vaak moeten we de gebeurtenissen op basis van geluiden zelf reconstrueren. Soms horen we minutenlang alleen maar onbestemde geluiden. Een gewaagd experiment dat kan boeien of verwarren, intrigeren of irriteren.

meer hoorspelen?

advertentie