onze man in moskou

, nick boers

Correspondent Olaf Koens verhuist van Rusland naar het Midden-Oosten.

Rob Wijnberg (r) overhandigt Olaf Koens de prijs voor Journalist van het Jaar 2014

Rob Wijnberg (r) overhandigt Olaf Koens de prijs voor Journalist van het Jaar 2014

Nooit meer slapen
NPO Radio 1,
0.00-2.00 uur
‘Dan is het plots licht. Oogverblindend licht. Ik kijk lang naar de blauwe korenbloemen, de rest is niet om aan te zien. Een voet. Een hand. Een lijf. Vliegtuigstoelen, onduidelijke stukken metaal.’ Een dag na het neerstorten van vlucht MH17 was correspondent Olaf Koens al op de rampplek om verslag te doen. ‘De details doen pijn,’ schreef hij in een reportage voor de Volkskrant die hem alom lof opleverde. Met gevoel beschreef Koens de hopeloosheid onder de aanwezige reddingswerkers en noteerde hij feilloos de typisch Hollandse voorwerpen waar het landschap mee bezaaid was (een bakje smeerkaas, de Voetbal International).
 
‘Onze man in Moskou’ voor onder andere de GPD, de Volkskrant en RTL werd daarop genomineerd voor een Tegel en door Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2014. Tekenend was zijn reactie toen hij ook nog de Gouden Pen won, omdat zijn reportage vorig jaar het best gelezen was op online nieuwskiosk Blendle. ‘Het is allemaal heel leuk, maar wat moet je er in godsnaam mee?’ vertelde hij The Post Online. Leuk, prijzen, maar je bent zo goed als je laatste stuk. Doorgaan dus.
 
Die eigengereidheid en determinatie kenmerken de jonge journalist (amper dertig), die voor de liefde naar Rusland trok en daar aanvankelijk allerhande baantjes aangreep om zich op te werken. Gonzojournalist Hunter S. Thompson gold en geldt als voorbeeld en wie zijn verhalen leest, weet dan ook dat Koens niet te beroerd is om samen met zijn onderwerpen een glaasje wodka mee te drinken. Hij is groot voorstander van ‘de correspondent 2.0’; een journalist die voor meerdere opdrachtgevers werkt en zich profileert via verschillende media. Koens schrijft, verschijnt op tv en deelt zowel nieuws als zijn eigen leven op sociale media als Twitter en Facebook.
Eind oktober vertrekt de correspondent uit Moskou; dan gaat hij voor onder andere RTL Nieuws verslag doen uit het Midden-Oosten. Vanavond zit Koens bij Nooit meer slapen om te praten over zijn nieuwe boek Oorlog en kermis, waarin hij verslag doet vanaf de randen van Rusland.
advertentie