Jonge documentairemakers filmden in Srebrenica, twintig jaar na de val van de enclave.

Makers van morgen:
Born Refugee
NPO Doc, 17.55-18.10 uur
Srebrenica, 20
NPO Doc, 18.10-18.15 uur
Amela’s blik is enthousiast, ze heeft schattige appelwangetjes en wanneer ze aan het woord is, neemt haar hoofd drie vierde van het scherm in beslag. Het vijftienjarige blonde meisje is de hoofdpersoon in de korte, door Kim Oskam gemaakte documentaire Born ­Refugee. Amela’s ouders zijn vluchtelingen uit Srebrenica die hun opvanglocatie nooit hebben verlaten en dus werd Amela als vluchteling geboren. Het kamp waar ze opgroeit is armoedig, maar toch zegt ze ervan te houden. Terwijl ze spreekt, wisselt ze om de haverklap van toonhoogte, alsof ze een vrolijk kinderliedje zingt. Haar positiviteit is niet alleen verbazingwekkend en bewonderenswaardig, maar ook aanstekelijk. Ze is als het lichtpuntje in een verder inktzwarte omgeving mooi in de film gevangen. 

Amela

Heleen D’Haes zoekt in haar documentaire Srebrenica, 20 ook lichtpuntjes op door de toekomstdromen van drie twintigers vast te leggen. Dat lukt een beetje bij kleuterjuf Marizela, die opgewekt te kennen geeft dat ‘de stad leeft’. Aleksandra ziet de toekomst in haar geboortestad minder rooskleurig in. Ze beschrijft Srebrenica als leeg en is druk bezig Duits te leren; ze wil verpleegster worden in Frankfurt. Met Dorde is het al helemaal ernstig gesteld. Hij is werkloos en brengt zijn dagen door in cafeetjes om koffie te drinken. Wanneer de avond valt, grijpt hij naar de fles. Hij bestempelt zijn leven als ‘statisch en niet interessant’.
Oskam en D’Haes maakten allebei deel uit van een groep jonge filmmakers die in juli naar Srebrenica afreisden met VersPers, een online platform voor beginnende journalisten. NPO doc reserveert in Makers van morgen weer wekelijks zendtijd voor vernieuwende en verrassende documentaires van jong talent.