protopunk

, gerard janssen

Drie broers waren in de jaren zeventig hun tijd ver vooruit en speelden keiharde punk met hun band Death.

NPO Doc, 22.00-23.40 uur
Het verhaal van de band Death had uit Back To The Future kunnen komen. Een punkband in de tijd dat punk nog niet bestond. Een band uit de toekomst.
Bobby, Dannis en David Hackney, drie zwarte tieners uit Detroit, groeiden op in de gouden tijd van Motown. Ze kochten muziekinstrumenten en noemden zichzelf The Rock Fire Funk Express, omdat ze nog niet wisten of ze funk of rock wilden spelen.
De leider van de band was David, de oudste van de drie, die na een optreden van The Who in Detroit een vreemde glans in de ogen had. De band heette vanaf dat moment: Death.
En ze speelden geen funk meer, maar alleen nog maar ‘rock-’n-roll zoals rock-’n-roll bedoeld was’. Led Zeppelin op de speed, Pete Townshend met adhd en een zanger die meer schreeuwde dan zong. De legendarische platenbaas Clive Davis kreeg hun demo en hoorde dat het goed was. Hij gaf ze een contract van 20.000 dollar. Onder één voorwaarde. De naam Death moest veranderen. Bobby en Dannis gaven elkaar een high five, maar David bleef strak voor zich uitkijken. Death moest Death blijven. 
De deal ging niet door. Bobby en Dannis baalden, maar een broer blijft een broer. In eigen beheer persten ze vijfhonderd exemplaren van de single ‘Politicians In My Eyes’. Radiodiskjockeys tuurden glazig naar het hoesje. Death? Drie zwarte mannen die witte muziek speelden, en dan ook nog eens veel te snel?
David was het gezeur zat en kapte ermee. Hij raakte aan de drank en overleed in 2000 aan longkanker.
In 2001 verscheen ‘Politicians in My Eyes’ op een bootleg met obscure punkliedjes. Toen Bobby Hackney hoorde dat de single voor 800 dollar op eBay stond, besloot hij de demotape op te diepen. Zijn broer David gaf die vlak voor zijn dood en voorspelde dat daar ooit naar gezocht zou gaan worden.
In 2009 verscheen alsnog het album …For the Whole World to See. ‘Ik kon niet geloven wat ik hoorde,’ zei Jack White daarover, ‘it just didn’t make sense, ahead of punk, ahead of their times.’
Was David maar iets minder eigenwijs geweest, maar ja… punk hè. 
advertentie