Bitcoin, eerlijk geld of groot piramidespel?

NPO 2, 21.05-22.00 uur
De onlangs opgepakte afperser van de Jumbo eiste bitcoins in plaats van ongemerkte bankbiljetten, maar verder hoor je niet zoveel meer over dit digitale betaalmiddel dat eind 2013 piekte boven de achthonderd euro en nu zo’n 220 euro ‘doet.’ Worden ze wel gebruikt in Nederland?
Op watisbitcoin.nl staat een lijst met instellingen die bitcoins accepteren, maar navraag leert dat klanten er zelden mee afrekenen. ‘Wij hebben er geen business van,’ zegt Frits Pieper van Adrem Autoverhuur in Maastricht, het naar eigen zeggen eerste Europese autoverhuurbedrijf dat bitcoins accepteert. De eigenaar van Molenaar Meubelen in Udenhout heeft zelf twee bitcoins, maar nog geen enkele bitcoinklant. ‘Misschien komt het nog. E-mail was er ook niet van de ene op de andere dag.’ In mooi Zutphen kun je er vastgoed mee afrekenen, maar dat is nog niet gebeurd, aldus makelaar Gert Bijker. Lunchroom Blij in Den Haag is er na het eenmalige evenement Bitcoinboulevard mee opgehouden.
Pas bij Hotel Modez in Arnhem hebben we beet. Volgens receptioniste Amber wordt twee of drie keer per jaar betaald met bitcoins. ‘Door gasten uit de Randstad.’ Tegenlicht onderzoekt in Het bitcoin-evangelie hoe het betaalmiddel er internationaal voorstaat. Die titel doet vermoeden dat over de grens meer volgelingen zijn.