viola komt ermee weg

, cecile elffers

Actrice Viola Davis laat niet met zich sollen. Niet in het echte leven en niet in haar rol als advocate Annalise Keating.

How to Get Away with Murder
Net 5, 21.25-22.20 uur
 
‘Dankjewel Shonda Rhimes, Betsy Beers en Peter Nowalk voor het kiezen voor een hoofdpersoon met mijn klassieke schoonheid!’ Dit dankwoord van actrice Viola Davis (49) ging onlangs het hele internet over. Ze kreeg een People’s Choice Award voor haar hoofdrol in How to Get Away with Murder en nam die gelegenheid te baat om subtiel uit te halen naar The New York Times. Die krant had haar in een stuk over de serie omschreven als ‘minder klassiek mooi dan Kerry Washington’. Het artikel zorgde voor commotie, ook omdat Shonda Rhimes – uitvoerend producent van How to Get Away with Murder – een angry black woman werd genoemd. Zwart én succesvol zijn in de voorheen zo witte wereld van de mainstream televisie baart kennelijk nog steeds een ongemakkelijk soort opzien. Maar Rhimes (Grey’s Anatomy, Scandal) en Davis (Doubt, The Help) lachen het laatst: het eerste seizoen van How to Get Away with Murder, nu bijna afgerond in Amerika, scoorde zowel bij kijkers als bij critici. En ook het buitenland toont interesse. Bij de vrt loopt de serie al even, vanaf vanavond zendt Net 5 haar uit. 
Viola Davis als strafpleiter Keating

Viola Davis als strafpleiter Keating

How to Get Away with Murder draait om een groepje rechtenstudenten dat les krijgt van strafadvocate Annalise Keating (Davis). Keating doopt haar uitdagende colleges ‘Hoe met moord weg te komen’ en laat haar beste studenten voor haar advocatenbureau werken. In de eerste aflevering gebeurt al heel veel. We zien een spannende zaak, Keatings ingewikkelde privéleven, morele dilemma’s en allerlei flash forwards naar de moordzaak waarin de studenten zelf verwikkeld zullen raken.
Keating – superstrakke jurkjes, intimiderend lage stem – is het soort bitse leraar dat de studenten vol vuur ‘doe er nog een schepje bovenop’ toeroept. Maar kijkers kunnen het rustiger aan doen, althans, als je het persbericht van Net 5 moet geloven. Met HTGAWM maakt de zender naar eigen zeggen ‘de maandagavond, joggingbroek-avond compleet: lekker op de bank met thee, chocolade en goede series’.
advertentie