Toevallig van plan de perfecte moord te plegen? Dan moet u vanmiddag even inschakelen.

Illustratie: Tomas Schats

Illustratie: Tomas Schats

De universiteit van Nederland
NPO 2, 16.40-17.00 uur
In forensische misdaadseries is sexy volk om onduidelijke redenen chronisch met wattenstaafjes en mondkapjes in de weer, tuurt vervolgens hooggehakt en goedgekapt door microscopen, alvorens steevast boeven door ingenieus speurwerk in de kraag vatten. Het is naar verluidt het favoriete genre van bajesklanten. Criminologie-opleidingen zijn sinds de series opmars maakten explosief gegroeid en de Verenigde Staten kennen het ‘CSI-effect’: het fenomeen dat misdaadseries (zoals het Amerikaanse CSI) de verwachtingen die slachtoffers en juryleden van echte forensische wetenschappers hebben, sterk verhogen.
Als we Prof. Dr. Maurice Aalders, bijzonder hoogleraar Forensische Biofysica verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, mogen geloven worden die verwachtingen ook ingelost. Vanavond geeft hij college aan De universiteit van Nederland. In het tv-programma – kindje van zelfbenoemd ‘technoviking’ Alexander Klöpping – leggen de beste hoogleraren van Nederland hun vakgebied uit aan een niet-wetenschappelijk publiek. De korte lezingen zijn ook online terug te kijken.
‘Waar zijn we met de forensische wetenschap over vijf jaar?’ vraagt Aalders zich af. Is het over vijf jaar bijvoorbeeld mogelijk om een pasfoto te maken van de dader aan de hand van sporen? Wat kunnen we nu eigenlijk al halen uit bijvoorbeeld een vingerafdruk of bloedspetters? En hoe ver is de wetenschap het traceren en onderzoeken van lijken via virtuele autopsie? Aalders’ eigen onderzoek bevindt zich op het grensvlak van toegepaste natuurkunde, scheikunde en biomedische wetenschappen. Zo ontwikkelde hij een scan waarmee kan worden bepaald hoe oud blauwe plekken zijn.
Voordat de academische speurneus toekomstvragen beantwoordt, blikt hij terug op een ‘perfecte moord’ anno 1938: zo volmaakt dat er aanvankelijk niet eens werd gedacht aan een misdrijf. Het tafereeltje ontroert nu door zijn knulligheid. Een met was dichtgesmeerde voordeur, een open gaskraan, lucifers en een handgeschreven briefje moesten suggereren dat het slachtoffer zelfmoord had gepleegd. Klein detail: de beste man had een knoeperd van een buil op zijn achterhoofd. Een ouderwets eitje. En daar is natuurlijk niks sexy’s aan.