Britten maken zich massaal druk om hun landschap. Hoe staat het ervoor?

Geen land ter wereld waar zoveel natuurbeschermingsorganisaties actief zijn als in het Verenigd Koninkrijk. Behalve de bij elke toerist bekende National Trust, houden ook clubs als The English Outdoor Council, The Open Spaces Society, The Landscape Institute en The Campaign to Protect Rural England zich bezig met bescherming en ontwikkeling van het wereldberoemde Engelse landschap. Op 20 januari jl. presenteerden 27 organisaties een gezamenlijke visie op de toekomst in een campagne die Landscapes for Everyone is gedoopt.

Het feit dat deze unieke coalitie tot stand kwam, geeft aan hoe hoog de nood is. Engeland, Schotland en Wales tellen samen bijna 300 National Character Areas; algemeen erkende landschappen. Door het structurele gebrek aan betaalbare huizen staan veel groene gebieden onder druk. Projectontwikkelaars rammelen aan de hekken. Niet alleen het landschap wordt bedreigd, ook het traditionele dorpsleven verandert ingrijpend. Scholen, winkels en pubs sluiten, openbaar vervoer wordt wegbezuinigd dus blijven vooral de ouderen achter.

De door Landscapes for Everyone voorgestelde maatregelen zijn niet revolutionair. Het openbaar vervoer moet verbeterd worden, zodat groen gebied toegankelijker wordt, schoolkinderen wordt bewustzijn bijgebracht over de waarde van het landschap en beleidsmakers moeten planning en management holistisch gaan benaderen.

Nee, dan de toekomstvisie van de Campaign to Protect Rural England (CPRE). Die organisatie presenteerde een utopische visie voor 2026 waarin mensen meer wandelen en fietsen, minder consumeren en geen afval meer in de berm gooien. Kinderen klimmen weer in bomen, boeren behandelen hun dieren fatsoenlijk, op het bord ligt lokaal geproduceerd voedsel en het land zoemt en zindert van de insecten, wilde bloemen en zoogdieren. CPRE-voorzitter Shaun Spiers is vol vertrouwen: ‘Wij geloven dat het huidige pessimisme in 2026 vreemd misplaatst zal lijken.’

Aflevering 3: Clive Stafford-Smith

Clive Stafford-Smith werkt al jaren als straf- rechtadvocaat in Amerika, waar hij zich heeft gespecialiseerd in het verdedigen van ter dood veroordeelden en Guantánamo Bay-gevangenen. Maar hij is ook een geboren Engelsman die het idyllische platteland van Dorset zeer lief heeft. Vanuit zijn woonplaats Symondsbury maakt hij zich sterk voor het behoud van het plattelandsleven, dat wordt bedreigd door projectontwikkelaars.

> Zondag 1 maart