Mensen vechten om een uitnodiging voor het literaire feest. Maar Katja de Bruin was er regelmatig bij en ontkracht een paar mythes.

Binnen bij het Boekenbal

Donderdag, NPO 2, 22.55-23.55 uur

Al 65 jaar is het Boekenbal ‘omhuld met mysterie’, althans, dat beweren de makers van Binnen bij het Boekenbal, waarin ‘graag geziene gasten een boekje opendoen over de magie van het Boekenbal’. Abdelkader Benali doet verslag van de voorbereidingen en praat met genodigden over het uitnodigingsbeleid, baltradities en drankgebruik.
Een goeie aanleiding om een paar mythes door te prikken:

 

Het Boekenbal is een schrijversfeest

In theorie is dat zo, maar in de praktijk lopen er verbazend veel mensen rond die je nou niet direct associeert met het lezen, laat staan schrijven, van een boek. Presentatoren, acteurs, zangers en andere ‘sterren’ zijn massaal aanwezig, terwijl lang niet alle echte schrijvers een kaartje krijgen. Er zijn ook schrijvers die nooit komen, gewoon omdat ze er geen bal aan vinden. Herman Koch bijvoorbeeld.

Het zaalprogramma is spectaculair

Mwah. Ze doen hun best om elk jaar iets bijzonders te verzinnen, maar vaak hangen de onderdelen als los zand aan elkaar en is het verband met het boekenweekthema nogal vergezocht. Neem 2013. Toen imiteerde Erik van Muiswinkel wijlen Gerrit Komrij, zong Joe Jackson ‘It’s different for girls’ en hield Cynthia McLeod een lange monoloog over ons slavernijverleden.
Merkwaardig is ook dat de boekenweekauteur zich niet op het podium vertoont, zodat die voor het grootste deel van het publiek onzichtbaar blijft. Dimitri Verhulst brak vorig jaar met die traditie door een duet met Willeke Alberti te zingen.

Iedereen is in avond­kleding

Hoewel de dresscode black tie is, zijn heren in smoking in de minderheid. Veel schrijvers, uitgevers en journalisten vinden een vale spijkerbroek en een morsig jasje wel chic genoeg. Dames maken er gemiddeld meer werk van. Schrijfsters die het zonder veel literaire erkenning moeten stellen, kunnen hier wraak nemen op fysiek minder bevoorrechte collega’s. Schoenen vormen een hoofdstuk apart. Zitgelegenheid is schaars, dus trekken veel vrouwen na verloop van tijd hun hoge hakken uit. Sneakers zijn bezig aan een opmars.

Het is een heel chic feest

Niet echt. Na het rodelopermomentje sta je gewoon in de rij om plastic consumptiemuntjes aan te schaffen. Drankjes halen is een hachelijke onderneming, zo druk is het bij de bar. De snackmogelijkheden zijn beperkt. Vanwege het Duitse thema zullen dit jaar de traditionele kroketten mogelijk vervangen worden door Bratwurst, maar dan heb je het wel zo’n beetje gehad.

Het gaat er wild aan toe

Ruziezoeker L.H. Wiener zorgt wel eens voor commotie, Beau van Erven Dorens haalde jaren geleden het nieuws met een dronken matpartijtje en Dennis Storm onthulde trots dat hij tijdens het laatste Boekenbal seks had met een geil meisje. Maar de kans om verzeild te raken in ruzies, vechtpartijen of orgiën is minimaal, want de meeste genodigden doen weinig meer dan kletsen, dansen en een biertje drinken. Net een gewoon feest dus.