Voor Troosttonen verzamelde Marije Schuurman Hess verhalen over verdriet en troost. De vertellers ervan bedankte ze met zelfgeschreven liedjes.

Troosttonen
NPO Radio 1, zaterdagochtend rond 06.30 uur

Een paar jaar geleden kreeg gelauwerd radioprogrammamaker (van Radiomakers Desmet) Marije Schuurman Hess (48) een in haar eigen woorden ‘onwaarschijnlijke concentratie van ongelukkige dingen’ voor haar kiezen. Zelf herstellende van haar burn-out overleed Schuurman Hess’ jongere zus aan longkanker, kreeg haar vriend eveneens een kankerdiagnose (hij herstelde), trof een hartstilstand haar broertje en kwam haar oudere zus tijdens een epileptische aanval dusdanig ten val dat ze eraan stierf. ‘Toen hadden mijn ouders alleen mij nog.’ Schuurman Hess klinkt gek genoeg monter. ‘Ik ben gelukkig een optimistisch iemand. En verrast door hoe veerkrachtig mensen kunnen zijn, ook tijdens het maken van Troosttonen.’
Haar eigen vragen aangaande of ze alles nu verwerkt heeft en wat troost precies betekent, leidde naar nieuwsgierigheid hoe andere mensen met zware klappen omgaan. ‘Bestaat troost wel echt? Ik vond het zo zoetsappig klinken. En is het kortstondig of kun je misschien eeuwig getroost worden?’ Wat de muzikale Schuurman Hess goed deed, was iets creëren vanuit alle zorgen en rouw; liedjes  maken over wat haar bezighield. ‘Tijdens een huiskamerconcertje kreeg ik veel positieve reacties op mijn enige korte Nederlandstalige compositie. Toen kwam ineens het woord “troosttonen” in me op en had ik het idee voor deze serie.’

Margriet V maakte bij elke aflevering van Troosttonen een illustratie

Margriet V maakte bij elke aflevering van Troosttonen een illustratie

Tijdens het laatste halfuur van Woord is de eerste aflevering (van acht) te horen die Schuurman Hess heeft gemaakt. ‘Ik ben op zoek gegaan naar verschillende verhalen over verdriet en troost, via mijn eigen kennissenkring en de kapper op de hoek. Ik heb een paar uitgevers aangeschreven, en één man ontmoette ik tijdens een voorlichtingsavond over alcohol en drugs op de school van mijn dochter.’ De een verloor zijn zoon door moord, de ander kreeg voor de tweede keer kanker, iemands baby overleed. ‘Met wat de geïnterviewden zelf vertelden over wat hen troostte, of juist niet, schreef ik een liedje, dat ik ze aan het einde van de opnamesessies gaf. Als een manier van bedanken.’
Schuurman Hess is nog niet uitgekeken op haar onderwerp. ‘Er zijn plannen voor een theaterversie, misschien maak ik een vervolg. Ik krijg er inderdaad geen genoeg van, omdat het leven vol zit met klein en groot verdriet, voor iedereen.
Gelukkig wordt dat vaak beantwoord met troost en afgewisseld met fijne en inspirerende momenten.’

Troosttonen is acht weken lang te horen om half 7 op zaterdagochtend.