In twee jaar tijd leidde Co Adriaanse lage middenmoter Willem II naar de top van de eredivisie.

Andere tijden sport
NPO 1, 22.05-22.45 uur

De verrichtingen van Willem II in de tweede helft van de lopende competitie onder coach Jurgen Streppel staan haaks op de prestaties die de club in het seizoen 1998-1999 wist te leveren. Zijn de Tilburgers nu zo ver afgezakt in het tweede rijtje dat zelfs nacompetitie moet worden gespeeld, destijds werden na de winterstop louter overwinningen (en een enkele remise) geboekt. Op de voorlaatste speeldag werd de streekderby tegen NAC uit Breda gewonnen (1-0, Galasek), waardoor Willem II dat jaar in de eredivisie op de tweede plaats eindigde en dus in het volgende seizoen Champions League mocht spelen. Een opgetogen Mart Smeets sprak van ‘de kers op de slagroom van de mooie taart’.
Primair verantwoordelijk voor dit succes: coach Co Adriaanse. Tijdens de huldiging in Tilburg wreef de oefenmeester, die altijd netjes blijft en verzorgd formuleert, het er toch even in: ‘Wij zijn beter dan NAC! Wij zijn dit seizoen de kampioenen van Brabant!’ En de menigte juichte. Willem II had het imago van middelmatige Brabantse provincieclub – waar gemoedelijkheid al snel de overhand krijgt boven professionaliteit – van zich afgeworpen.

In 1997 was Amsterdammer Adriaanse, toen hoofd Jeugdopleiding bij Ajax, naar Tilburg afgedaald om er coach te worden. Aan het eind van dat competitiejaar was Willem II opgeklommen naar een vijfde plaats, het seizoen daarop dus naar de tweede – een prestatie die nadien niet meer werd vertoond. Adriaanse haalde er in Tilburg de bezem door en trok de teugels aan. Het moest strakker en zakelijker, professioneler. Er kwam een hek om het trainingsveld, ongebruikelijke trainingsmethoden en strenge gedragsregels werden ingevoerd. De alom geliefde koffiejuffrouw moest het veld ruimen omdat ze volgens Adriaanse ongewenste invloed uitoefende. Sommige spelers morden, maar ze hadden geen keus. Het resultaat mocht er zijn, en al snel werd Adriaanse op handen gedragen.
In de tweede sportaflevering van Andere tijden, ‘Co Adriaanse & Het wonder van Tilburg’, komen onder anderen Arno Arts, de toenmalige linker middenvelder, en de heengezonden koffiejuffrouw aan het woord over de straffe hand van Co Adriaanse.