Het door kabinet-Rutte II wegbezuinigde Mediafonds, goed voor 28 jaar documentaire, drama en meer, wordt per 1 januari 2017 opgeheven.

De kunst van het maken
Zaterdag, NPO 2, 23.10-0.00 uur

De nacht van het Mediafonds
Zondag, NPO 2, 0.00-6.50 uur

Het in het najaar van 2012 gepresenteerde regeerakkoord van het kabinet-Rutte II noemde het niet eens bij name, maar de opgevoerde zestien miljoen euro in de mediaparagraaf kon alleen maar betrekking hebben op het Mediafonds. Handjeklap, pennenstreek, weg ermee. De PvdA kon altijd nog de schuld geven aan de VVD; uitruil van pijnpunten nietwaar. ‘Er stonden niet alleen geen inhoudelijke argumenten voor de opheffing in het regeerakkoord, maar de staatssecretaris [Sander Dekker, MvB] heeft tegenover mij erkend dat hij geen argumenten kon vinden behalve omwille van bezuinigen,’ aldus toenmalig Mediafonds-directeur Hans Maarten van den Brink. ‘Het is een beetje toeval dat we zijn opgeheven.’ Protesten mochten niet baten. De Raad voor Cultuur sprak zelfs van ‘kapitaalvernietiging’.

Ga maar na, gedurende 28 jaar droeg het fonds bij aan 4000 producties, voornamelijk drama en documentaire. ‘Wie garandeert dat het niveau binnen onze sector op peil blijft?’ vroeg regisseur Eddy Terstall zich af. Kennis en expertise verdwijnt. Overigens reserveert de NPO volgend jaar zestien miljoen euro om de functie van het Mediafonds over te nemen.
Gedoe, zult u denken. Valt er nog iets te zien vanavond? De VPRO zet het Mediafonds en de mediamakers in de schijnwerpers. In De kunst van het maken laat presentator Pieter van der Wielen (Nooit meer slapen) filmmakers aan het woord. Ze vertellen en laten zien waar vakmanschap en creativiteit toe kunnen leiden. Drama, documentaires, animatie, videokunst en games passeren de revue. Aansluitend marathonuitzending De nacht van het Mediafonds, met een selectie uit de duizenden producties die het Mediafonds de afgelopen decennia voortbracht. 

de nacht van het mediafonds

En waar kan je dan de hele nacht voor wakker blijven? Veel!
Job, Joris & Marieke's animatie Otto, Off Ground van Boudewijn Koole, De Jeugd Van Tegenwoordig 3-in-1 door Lernert en Sander, de eerste aflevering van Dunya & Desie door Dana Nechushtan, Ninnoc van Niki Padidar, Geen koningen in ons bloed door Mees Peijnenburg, A Strange Love Affair with Ego van Ester Gould, zZz is playing Grip van Roel Wouters, To Sang Fotostudio door Johan van der Keuken, Anvers van Martijn Maria Smits, de eerste aflevering van de serie Sexy van Menna Laura Meijer, de jeugdfilm Mimoun van Tallulah Schwab, Anne Vliegt van Catherine van Campen, Hollandse Meesters: Erik van Lieshout van Pieter Verhoeff, Malaguti Phantom door Sam de Jong, de videoclip Witch doctor van de Staat door Floris Kaayk, en de ochtend ga je in met Donkey girl van Ties Schenk.