Mala Vita-zanger Mickael Franci interviewt regelmatig zichzelf. Vanavond laat hij dit aan Ester Naomi Perquin over.

Nooit meer slapen
NPO Radio 1, 0.30-2.00 uur

De migrantenpunkers van Mala Vita hadden in 2009 het Nederlandse festivalpubliek aan hun voeten liggen toen ze de studio indoken voor hun derde album. Perfectionisme zorgde ervoor dat So Far So Good uiteindelijk pas zeven jaar laer in de schappen ligt, vertelt de Nederlands-Italiaanse zanger Mickael Franci. ‘Om dokter te worden moet je ook tien jaar studeren – wat dat betreft vind ik het niet gek dat je als serieuze muzikant de tijd neemt om iets te maken waar je honderd procent achter staat.’

Hoe hij zijn terugkeer vanavond in Nooit meer slapen moet noemen, weet Franci nog niet. ‘Een “doorstart” klinkt niet leuk en een “comeback” is ook niet het goede woord, want zijn wij nooit officieel uit elkaar gegaan. We hebben echter zo lang geïsoleerd in de studio op het album zitten broeden, dat we onze passie bijna kwijtraakten. Het voelt als een verademing om nu naar buiten te kunnen treden.’

Franci treft geen speciale voorbereidingen voor zijn gesprek in Nooit meer slapen, maar dat is ook niet nodig: ‘Als ik over straat loop, beeld ik me vaak in dat ik een interview aan het geven ben, bijvoorbeeld bij Rai Uno. Dan denk ik: als iemand mij deze vraag stelt, hoe zou ik daar dan op antwoorden?’

‘Ons wordt eigenlijk nooit gevraagd waarom wij doen wat we doen. Ik zie regelmatig jonge gastjes bij De wereld draait door, die dezelfde outfits als hun Amerikaanse helden aantrekken en in slecht Engels zingen. Het is eigenlijk vreemd dat ze niet iets maken wat dichterbij hunzelf ligt. Tegelijkertijd doe ik hetzelfde als ik in het Spaans of Engels zing. Wij hebben ook in zigeunerpakjes opgetreden, omdat ik dacht dat het erbij hoorde. Die identiteitscrisis danken we deels aan onze migrantenafkomst; wij zijn namelijk overal een buitenstaander. Het blijft mij fascineren, want wie ben ik echt, en hoe kan ik daar zo dicht mogelijk bij blijven?’
Het antwoord wellicht vannacht in Nooit meer slapen.