Van 29 oktober tot en met 4 november vindt de 26ste editie van literatuur- en muziekfestival Crossing Border plaats in Den Haag. De VPRO Gids tipt enkele auteurs die dit jaar te gast zijn.

Graphic novels

Stripprofessor Joost Pollmann cureert een programma over graphic novels en nodigde drie geëngageerde tekenaars uit. De Schotse Karrie Fransman maakt interactieve strips. Voor het Rode Kruis verstripte ze de reis die de vijftienjarige Ebrahim Esmail maakte in Over, Under, Sideways, Down. Hij ontvluchtte Iran nadat zijn vader werd vermoord. Net zo politiek gemotiveerd is het wek van Ramón Esono Ebalé, die zich al tekenend verzet tegen het dictatoriale regime in Equatoriaal-Guinea. De Vlaamse illustrator Jeroen Janssen werkte onder meer in Rwanda, waar hij de genocide tot onderwerp maakte van zijn boek Abadaringi.

Joost Pollmann spreekt op vrijdag 2 november met dit drietal.

Ian Kershaw

Het oeuvre van Sir Ian Kershaw beslaat 25 ferme geschiedwerken. Na De afdeling in de hel - Europa 1914-1949 uit 2015, opnieuw vuistdik, voltooit de in nazi-Duitsland gespecialiseerde Britse histroicus, inmiddels 75, dit tweeluik met Roller-Coaster: Europe, 1950-2017, vertaald als Een naoorlogse achtbaan. Europa 1950-2017 (Spectrum). Kershaw, vooral bekend geworden met zijn Hitler-biografie, heeft de grote greep nooit geschuwd, zo blijkt ook weer uit dit imposante, zevenhonderd pagina's tellende overzichtswerk. Ga er maar aan staan: Europa werkend aan wederopbouw en welvaart, de machtsblokken in de Koude Oorlog, de roerige jaren zestig, de val van de Sovjet-Unie en de omwentelingen in Oost-Europa, 9/11, oorlogen in Irak en Afghanistan, en de crisis van 2008. Ook de toekomst krijg nog een hoofdstuk.

Ian Kershaw wordt geïnterviewd op donderdag 1 november.

Oyinkan Braithwaite

Oyinkan Braithwaite koos voor haar debuutroman een pakkende titel: Mijn zusje de seriemoordenaar. Op het vette omslag een mooie vrouw met hoofddoek en een zonnebril waarin een hand met mes weerspiegeld wordt. Al in de eerste zin legt Korede uit dat bleekmiddel de geur van bloed maskeert. Korede is slim en praktisch, maar niet mooi. Haar zusje Ayoola is dat wel. Alleen heeft zij de hinderlijke gewoonte haar vriendjes aan het mes te rijgen dat ze van hun vader heeft geërfd. Waarna Korede de rommel mag opruimen. Schoonheid, of het gebrek daaraan, is een van de belangrijke thema's in deze duistere klucht die zich afspeelt in Nigeria. Al voor verschijning zijn de filmrechten verkocht. Braithwaite is overdonderd door alle aandacht voor haar boek.

Oyinkan Braithwaite wordt samen met Saskia de Coster geïnterviewd op donderdag 1 november.

Sasha Marianne Salzmann

Alissa en Anton, een tweeling, trekken altijd samen op. Eerst in Moskou, daarna in een asielzoekerscentrum in Duitsland. Dan verdwijt Anton spoorloos. Een ansicht uit Istanbul, zonder tekst en afzender, zet Alissa ertoe aan hem daar te gaan zoeken. Buiten mezelf (AtlasContact) is de eerste roman van Sasha Marianne Salzmann (33), die zelf in 1995 met haar ouders uit Moskou naar Duitsland kwam. Ze is toneelschrijver, dramaturg, essayist en huisauteur van het multicultureel georiënteerde Maxim-Gorki-Theater in Berlijn. In Außer sich, vorig jaar op de shortlist van de Deutscher Buchpreis, lijken gedurende Alissa's zoektocht zaken als moedertaal, vaderland en sekse steeds verder naar de achtergrond te raken. Wie vertelt je waar je thuishoort en wie je bent?

Sasha Marianne Salzmann wordt geïnterviewd op zaterdag 3 november.