Journalist en programmamaker Janine Abbring presenteert dit jaar voor de derde keer op rij zes weken lang VPRO Zomergasten. Misdaadjournalist John van den Heuvel bijt op 28 juli het spits af.

Klaas Wilting

voormalig hoofd voorlichting politie Amsterdam

‘John is een prachtige Zomergast. Hij was in de jaren tachtig een van mijn medewerkers op de afdeling voorlichting bij de Amsterdamse politie. Die bestond uit externe en interne communicatie en John zat bij intern, waar hij samen met andere agenten het Korpsbericht volschreef. Dat verscheen vijf keer per week en het was snel duidelijk dat hij een groot schrijftalent was. Ik nam John ook altijd overal mee naartoe, zodat hij kon meekijken en -luisteren. Door het leeftijdsverschil werden we door andere collega’s soms vader en zoon genoemd. 

Hij vertrok bij mijn afdeling omdat hij undercover ging werken als pseudokoper. Kocht hij drugs en bij de overhandiging werd iedereen gearresteerd. Spannend werk en zeker niet zonder gevaar. Daarna ging hij bij een verzekeringsbedrijf werken. Onbegrijpelijk voor mij, en achteraf ook voor hem. Ik heb geprobeerd om hem weer terug te krijgen op mijn afdeling. Dan zouden we hem beter moeten betalen en ik ben daar nog voor naar commissaris Nordholt gegaan. Die voelde daar niets voor, waarop hij naar De Telegraaf is vertrokken. Eerst kleine zaken, later de grote criminaliteit. Hij heeft natuurlijk nog veel contacten bij de politie. Die mogen niet over hun werk praten, maar John heeft aan één woord genoeg. 

Weet je wat het mooie van John is? John is altijd John gebleven. Sympathiek en vriendelijk. Zijn televisiebekendheid heeft hem niet veranderd. Onlangs zijn we nog met onze vrouwen uit eten geweest. Twee tafeltjes heb ik toen gereserveerd. Een voor ons en een voor zijn beveiligers. Verschrikkelijk dat hij en Paul Vugts van Het Parool al zo lang bedreigd worden. Ik weet een beetje wat dat met je doet, want in mijn tijd werd ik ook bedreigd.’ 

René Warmerdam

commercieel directeur Speakers Academy

‘John is door iedereen te boeken, al zegt hij natuurlijk niet overal ja tegen. Zijn onderwerp is misdaad, maar het wordt nooit een standaardverhaal. Altijd gaat het in overleg met de organisatie. Hij is buitengewoon goed op de hoogte, al zijn er misschien anderen die nog meer van zijn vakgebied weten. Toch is het voor een organisator van een congres meestal leuker om een BN’er als spreker te hebben. 

Bij een event waar men verplicht heen moet maakt het niet uit, maar anders wel. Het antwoord op de vraag of hij humor heeft, is nogal subjectief. Er zijn mensen die Seth Gaaikema grappig vinden, nou ik niet. Heeft John humor? Ja. Ik verwacht niet dat zijn optreden bij Zomergasten tot extra boekingen zal leiden en eerlijk gezegd wist ik niet eens dat hij was uitgenodigd. Het klinkt misschien een beetje flauw, maar hier zijn heel veel interessante mensen. Ik denk je daar wel tien seizoenen Zomergasten mee kunt vullen.' 

John van den Heuvel

natuurfotograaf

‘Ik heb John van den Heuvel nooit ontmoet. Er zijn trouwens meer Johns van den Heuvel. Soms als ik iemand bel valt het even stil en dan hoor je: “Ik heb John van den Heuvel aan de lijn.’’ Vind ik niet erg hoor.’ 

Anna Heijker

gespreksleider bij bierincident Ede

‘Op 7 februari was John van den Heuvel gast bij een College Tour van de JCI Ede [organisatie voor jonge ondernemende mensen, red.]  en ik was de interviewer. Om een huiselijke sfeer te creëren had ik drie lokale biertjes voor hem meegenomen en hij koos voor Rebel Roots uit Eindhoven.

Toen hij het opende kwam het schuim eruit, blijkbaar was de fles onderweg geschud. Niemand die daar erg van schrok. Dat het zo groot in de pers verscheen, was te danken aan een JCI-lid dat interieurstylist is. Zij had kleedjes uitgeleend, waar ook bier op was gekomen en riep: “Die zijn nu vast meer waard.” Het was lokaal grappig, maar geen incident.’ 

Bert Huisjes

directeur/hoofdredacteur omroep WNL

‘In 2004 ging ik van het AD naar De Telegraaf en werd ik collega van John. We deden alle grote misdaadzaken, zoals het dossier-Holleeder en hebben samen verschillende boeken geschreven. We waren een functioneel, productief duo en dat kwam omdat we veel informatie deelden en complementair waren.

Ik wilde geen John zijn. Hij is zeer ambitieus, kent geen vrees en kan goed bluffen. Het is ook niet voor niets dat hij bij de politie gecast werd als pseudokoper. Daar moet je stevig voor in je schoenen staan. In die tijd was dat ook nog helemaal nieuw. Ik heb weleens foto’s uit die periode gezien van John en zijn vriendin. 

Mooie kleertjes aan en een flinke bos krullen. In die tijd was Miami Vice op televisie. Daar paste hij zo in. John kan ook heel goed opereren in totaal verschillende werkelijkheden. Van De Telegraaf door naar de desk van RTL Boulevard en overal geeft hij het gevoel dat hij er honderd procent is voor iedereen. En dat is hij ook.

Onder hoge druk blijft hij cool. Dat heb ik onder meer gezien toen we in Turkije een ontsnapte vrouwenhandelaar opspoorden en daar in de problemen kwamen. We zijn geen vrienden, maar waren bevriende collega’s. Ik heb hem direct gefeliciteerd met Zomergasten. Na zo intensief te hebben samengewerkt, denk je elkaar aardig te kennen. Toch word je af toe weer verrast. Zo hoorde ik pas na jaren dat hij gelovig is en bidt. Had ik niets van gemerkt. Best gek.’