Hugo Blom

Ik herinner me een fragment van Van Kooten en De Bie waarin ze door een willekeurige straat lopen en registreren dat er in zeven van de tien vensterbanken twee vogels staan.

Twee ganzen waren het geloof ik. De ganzen hebben inmiddels plaatsgemaakt voor de herintredende sansevieria, maar symmetrie is in ieder geval een blijvend kenmerk van de Nederlandse vensterbank, want wat het ook is, altijd in tweevoud. Behalve dan van Boeddhabeelden want daarvan staat er dan altijd maar één in de tuin. Waarom een Boeddhabeeld? Omdat het tuincentrum het aanbiedt denk ik, er is immers ook een periode geweest dat de laaf in al zijn verschijningsvormen niet aan te slepen was. 

Het SCP presenteerde vorige week de resultaten van het eerste grote onderzoek naar de Nederlandse identiteit. Ik was verrast door dat ‘eerste’, omdat ik het gevoel heb dat we al vijftien jaar niets anders aan het doen zijn dan die identiteit onderzoeken en betwisten, maar daar ga je al, dat is een gevoel en dit was nu juist de wetenschappelijke onderbouwing voor al die gevoelens. Die dan ook op niets gestoeld bleken te zijn, we schijnen het namelijk roerend eens te zijn over wat NL nl maakt: de taal, Koningsdag en Sinterklaas vormen de top 3. 

Verrassender was de nummer 1 van wat Nederland vooral niet Nederland maakt. Daar staat namelijk: boeddhisme. Nu breekt mijn klomp (ook leuk voor in de tuin), maar bij nader inzien zag ik het licht. Een boeddha is ‘iemand die op eigen kracht compleet en volledig ontwaakt is, en zijn of haar kennis deelt met anderen zodat die ook kunnen ontwaken’. Dat wilde ik even met u delen, ga ik nu weer in alle eenvoud in de tuin zitten.