vpro radioprogramma plots wint jan kassies stimuleringsprijs

vpro radioprogramma plots wint jan kassies stimuleringsprijs

De makers van het VPRO-radioprogramma Plots hebben als collectief een van de vijf Jan Kassies Stimuleringsprijzen uitgereikt gekregen door het Mediafonds, ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum.

De makers van het VPRO-radioprogramma Plots hebben als collectief een van de vijf Jan Kassies Stimuleringsprijzen uitgereikt gekregen door het Mediafonds, ter gelegenheid van hun 25-jarig jubileum. De winnaars van deze prijs ontvangen een bedrag van €10.000.
De Jan Kassies Stimuleringsprijzen zijn een blijk van waardering voor eerder werk en een aanmoediging dit voort te zetten. Ze zijn bestemd voor makers van Nederlandse televisie-, radio- of nieuwe mediaprogramma’s die beantwoorden aan hoge artistieke maatstaven.

Plots wordt gemaakt door een groep freelance radiomakers onder leiding van Jair Stein (VPRO) met Katinka Baehr. De makers hebben een bijzonder oog voor de poëzie van het absurde en zoeken elke maand verhalen met onverwachte plotwendingen waarin kleine gebeurtenissen een grotere betekenis hebben en mensen aan het woord komen met vreemd gedrag, doch met invoelbare emoties en kritisch zelfinzicht. Omdat dit geen eenvoudige opdracht is, heeft Plots met Esma Linnemann ook een eigen researcher. Elke laatste zondag van de maand is er een nieuwe aflevering van Plots met verschillende ware verhalen binnen één thema.

De makers van het eerste uur zijn Bente Hamel, Tjitske Mussche, Stef Visjager, Laura Stek, Jennifer Pettersson, Jair Stein en Katinka Baehr. Deze groep werkt al jaren samen aan 1 Minuut (Special Prix Europa, 2008), een reeks mini-documentaires bij de VPRO op Radio 1. Nieuwe talenten René van Es en Yula Altchouler sloten zich later aan bij Plots, samen met filmmaker Prosper de Roos en beeldend kunstenaar Richtje Reinsma.

Wegens de bezuinigingen op de publieke omroep en de nieuwe zenderindeling van Radio 1, houdt Plots in januari 2014 op te bestaan. Toch broedt de VPRO op plannen voor een doorstart. In juni won Plots de Zilveren Reissmicrofoon, de prijs voor het beste radioprogramma van Nederland.

De eerstvolgende uitzending van Plots: Zondag 27 oktober 18:15–19:00 op radio 1. Het thema: De ander

 

advertentie