nipkow: vpro valt in de prijzen

nipkow: vpro valt in de prijzen

De VPRO valt dit jaar stevig in de prijzen bij de uitreiking van de Nipkowschijf. Plots wint de Zilveren Reissmicrofoon en Jaap Boots krijgt een Eervolle vermelding voor zijn JaBo Gumboshow.

plots

Plots, het enige programma op Radio 1 met wonderlijke maar ware verhalen, ontving de Zilveren Reissmicrofoon. Wrang, omdat Jair Stein de eervolle prijs in ontvangst neemt in de wetenschap dat zijn programma vanaf januari 2014 niet meer te horen zal zijn. Met de nieuw geformuleerde prioriteiten op Radio 1 is er voor een programma als Plots geen plaats meer.

'Het geeft een tweeslachtig gevoel om als programma een kroon opgezet te krijgen terwijl het verdwijnt. Maar de Reissmicrofoon is de mooiste onderscheiding die je als radiomaker kunt krijgen. Deze prijs voor Plots betekent grote waardering voor een genre, waarvoor de VPRO zich hard blijft maken', aldus Gerard Walhof, hoofdredacteur VPRO radio.

Jair Stein reageert met gemengde gevoelens op de prijs: 'Het is een ongelofelijke eer om deze prijs te mogen ontvangen, namens alle fantastische makers van Plots. Het is even ongelofelijk dat de uitreiking precies in de week komt waarin de ontslagen vallen bij de VPRO. Ook makers van de vandaag bekroonde VPRO-programma’s zullen volgend jaar thuis zitten, omdat die programma’s in januari opgeheven worden. De Reissmicrofoon krijgt zo onbedoeld een dubbelfunctie. Het is een bekroning voor bijzonder werk en een aandenken aan radio die straks niet meer gemaakt zal worden.'  

dubbel

Ook de eervolle vermelding heeft iets dubbels, althans als het gaat om de JaBo Gumboshow van de laatste tijd. Niet Boots zelf maar de muziekredactie van Radio 6 bepaalt in toenemende mate welke platen er worden gedraaid. Reden voor de VPRO om te stoppen met het programma, waarin Boots, altijd gewend zelf zijn programma samen te stellen, meer en meer dreigt te verworden tot een presentator die zijn eigen muziekkeuze niet meer ten gehore kan brengen. De VPRO stelt vrijheid boven het keurslijf van een centrale muziekredactie. Dat kan op plekken waar nog wel ruimte is voor de eigen muziekkeuze. De VPRO kiest daarom voortaan voor Vrije Geluiden Jazz op Radio 6, Vrije Geluiden Klassiek op Radio 4 en 3voor12 op 3FM. 

advertentie