De hoofdpersonen in de serie Hollands Welvaren staan allemaal op een kruispunt in hun loopbaan. Door hun leeftijd of bezuinigingen moeten ze een andere weg inslaan. Maar welke afslag kies je? De VPRO inventariseert verschillende soorten coaches en ploegt zich door wat doe-het-zelf hulpboeken.

de wandelcoach

In de tweede aflevering van Hollands Welvaren laat hoofdpersoon Willy van Rhoon zich ontvallen dat ze een wandelcoach heeft. Het blijkt al een tijdje een hype. Je laten coachen doe je al heel vaak niet meer op de bank, maar in en met de natuur.

Maar hoe werkt het? We surfen langs wat voorlichtingsfilmpjes op internet. En houden halt bij wandelcoach Ingrid Arts: 'Mensen komen bij ons omdat ze letterlijk in beweging willen komen. Maar ook omdat ze het kamertje van hun therapeut wel zat zijn.' Ze vertelt hoe ze te werk gaat. Dat ze elke stap die je zet bestudeert. Loop je hard of heel langzaam? Dat zegt veel over je karakter, aldus Arts. Ze laat haar cliënt ook bewust even stil staan. Bij een kruispunt bijvoorbeeld. Arts vraagt dan : 'Wat voel je op dit moment? Ze vertelt in haar filmpje ook over een cliënte bij wie alles al snel te veel werd. Arts liet haar een berg oplopen: '"Kan ik toch niet", mopperde ze de hele tijd. Totdat ze boven kwam en opeens het uitzicht zag.' Ze genoot!, aldus de coach. Wat een kans had ze zich laten ontvallen als ze deze uitdaging niet was aangegaan. 'We zijn opnieuw naar beneden gegaan en omhoog. Opeens ging alles heel makkelijk! Ze wist nu, bij even doorzetten, heb ik ook meer mogelijkheden.' Dat soort dingen leer je niet als je op de sofa van je therapeut zit.

waar ben je zelf in geworteld?

Inzicht door uitzicht: dat soort termen lees je terug als het over wandelcoaching gaat. Metaforen worden veelvuldig gebruikt. Neem de oude eik in het bos, illustreert wandelcoach Aat van der Harst. Hij wandelt rondom Leusden. In de Leusder Krant vertelt hij: 'Op een wandeling door Landgoed De Boom sta je stil bij een boom en kijkt hoe de bladeren eruit zien. Je stelt je voor hoe lang die eik er al staat en je leert al kijkend over kracht en over kwetsbaarheid. Hoe diep zouden de wortels de grond ingaan? Waar ben je zelf in geworteld? Ineens sta je stil bij een grootvader, die de kwaliteiten al had die jij nu nodig hebt om een stap in je loopbaan te zetten, terwijl je eigenlijk niet durft.'

word zelf wandelcoach!

Op internet vinden we vooral informatie om zèlf wandelcoach te worden. Of natuurcoach! Er is een aparte startpagina over wandelcoaching en zelfs een LinkedIngroep (+500). Op de startpagina links naar allerlei coaches in je buurt (met klinkende namen als Zilte Bries, Verheldering en Door de Wind Coaching), maar ook wandelingen die je zelf kunt doen, bijvoorbeeld in de vorm van een bedevaart of retraite.

Twee dames vertellen je in bovenstaand filmpje hoe je wandel- of natuurcoach kunt worden. Daar waar de een vier jaar ploegt door studieboeken en zo coach of psycholoog wordt, bieden verschillende organisaties je de kans om in één dag wandelcoach te worden. Let goed op met wie je wilt lopen: met een herintredende huisvrouw of erkend psychologe (het merendeel is vrouw) die zich hierin verder heeft gespecialiseerd. De eerste heeft misschien veel levenservaring en kan je helpen met zaken als rouwverwerking en verlies. Maar deze serie gaat over werk, dus wil je ook professioneel loopbaanadvies dan zou onze voorkeur naar een loopbaan expert gaan die ook een frisse neus wilt halen.

Uit een eerste inventarisatie blijkt dat een wandelcoach je tussen de 55 tot 200 euro per wandeling kost. Vind je dat te duur, dan hebben wij nog wel een goedkope tip voor je. Maak een wandeling in je eentje (stilte is namelijk ook een heel goed medicijn, aldus de verschillende wandelcoaches op internet). Kijk goed om je heen en maak elke wandeling een foto met je mobiel ( niet ondertussen whatsappen!) van de natuur die je om je heen ziet. Verzin er zelf een prikkelende vraag bij (zie suggesties in de fotobijschriften). Werkt heel mindful. Kun je zelf niet een antwoord op je vraag verzinnen, dan kun je altijd je collega's of vrienden vragen hoe ze tegen je aan kijken. We probeerden het zelf ook al uit, zie het resultaat op deze pagina. Benieuwd wat jij tegen komt!