De VPRO Documentaire Prijs 2016 is maandag 27 juni uitgereikt aan de crew van The Origin of Trouble. De VPRO riep de prijs negen jaar geleden in het leven voor de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Filmacademie.

Regisseur Tessa Pope gaat in The Origin of Trouble de confrontatie aan met haar verleden en de complexe band met haar vader.

‘Vanaf de allereerste scene wil je weten hoe het zit, en voel je de verbondenheid met de personages die in de loop van de film alleen maar sterker wordt. Een slimme verhalende constructie, strakke montage en visual effects en een mooie beeldvoering. Maar vooral een vlijmscherpe humorvolle interviewstijl! Terwijl het hier toch over een persoonlijk en heftig verhaal gaat. Het is een film die ontroert, en tegelijkertijd ook tot verwondering leidt door het vakwerk dat hier geleverd wordt,’ aldus de jury bestaande uit Stan van Engelen (hoofdredacteur TV), Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO) en Martien Vlietman (eindredacteur 3LAB).

De prijs bestaat uit een Golden Ticket naar een Europees Documentairefestival. Hier kunnen de makers gedurende vijf dagen inspiratie op doen, films bekijken, masterclasses volgen, en krijgen zij een introductie in de internationale documentairemarkt. Bovendien doet hun film mee in de studentencompetitie van het festival.

De crew van The Origin of Trouble bestaat uit Tessa Pope (regie), Emeline Bakker, Julia Notenboom (productie), Gijs Wilbers (cinematography), Regard Ibrahim (geluidsopname), Laszlo Brinkhoff (sound design), Jacob Oostra (mixage), Fatih Tura (montage), Tim Groot (visual effects supervisor), Roel Meijering (visual effects artist), Hans Nieuwenhuijsen (componist).

Volg The Origin of Trouble ook op Facebook. De film gaat deze week in première bij Eye in Amsterdam.