Edith Ruyg (66), de stille kracht achter heel veel VPRO studioprogramma’s, is zondag 16 december tot ons grote verdriet overleden aan een ziekte die ongeneeslijk bleek en zelfs door haar niet meer te regisseren viel.

Edith Ruyg begon haar loopbaan als video-editor en schakeltechnicus maar was de laatste achttien jaar bovenal regisseur van VPRO-programma’s als Zomergasten, Boeken, 24 uur met..., Holland Sport, Pakhuis de Jong, R.A.M. en verschillende uitzendingen vanaf het IDFA, Nederlands Filmfestival en Holland Festival.

Edith heeft als regisseur grote invloed gehad op de sfeer, uitstraling en inhoud van deze VPRO-programma’s. Zij was een goede luisteraar en voer op haar esthetische kompas. Edith was geduldig en secuur in haar voorbereiding en gedecideerd in de keuzes die ze maakte als regisseur. Ze was inhoudelijk heel betrokken en een lieve vrouw voor iedereen: voor en achter de schermen.

Edith was in het voorjaar van 2017 als jurylid betrokken bij de decorpitch van Zomergasten die het decor met ‘de verzonken camper’ opleverde. In dit decor regisseerde zij ook het gesprek van Janine Abbring met Eberhard van der Laan. Onder meer voor dit interview beloonde de Dutch Directors Guild haar met een nominatie voor beste tv-regie 2017.

De VPRO wenst haar man en haar familie heel veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

herinnering aan Edith

Eindredacteur Jurgen van Uden van Zomergasten, 24 uur met… en Holland Sport: 'Edith was een heel kundige en lieve vrouw om mee te werken. Zij had oog voor het kleinste detail, durfde in iemands hoofd te kruipen of nam juist afstand om een mooie uitspraak of een pakkend fragment door te laten werken in de hoofden van kijkers. Zo wist ze ook te vangen wat niet te zien was en liet de verbeelding het werk doen. Wij gaan haar heel erg missen.'