datalek

Onlangs is een datalek geconstateerd bij onze dataverwerker Qualifio. Onbevoegden hebben toegang gehad tot een database met gegevens van Qualifio. Het bedrijf heeft direct maatregelen genomen en het lek gedicht. Tevens zijn maatregelen genomen om een dergelijk incident in de toekomst te voorkomen. Middels onderzoek is in kaart gebracht dat het datalek voor de VPRO 3.800 contacten betreft.

Qualifio verzorgt voor de VPRO de online (aanmeld)formulieren. Het datalek is ontstaan door een update aan de server van Qualifio waardoor voor een aantal dagen onbevoegden toegang hadden tot een deel van de database met gegevens van Qualifio. Er zijn geen wachtwoorden, rekeninggegevens of adresgegevens gelekt. Mogelijk krijgen getroffenen de komende periode meer ongewenste email (spam) of phishing-e-mails. Wij vragen hen daar alert op te zijn. Zoals altijd geldt; check goed of een e-mail te vertrouwen is. Bij twijfel, klik niet op links of knoppen en verwijder de e-mail.

Het spijt ons enorm dat wij dit moeten melden. Ieders data moet veilig zijn bij de VPRO, maar dit hebben wij in dit geval helaas niet geheel kunnen waarborgen. Wij doen er alles aan om dit in de toekomst te voorkomen en er mag op gerekend worden dat wij ons te allen tijde inzetten om ieders persoonsgegevens veilig in onze systemen te bewaren.

vraag en antwoord

Wat is er gebeurd? 
De VPRO is geïnformeerd door onze leverancier Qualifio over een veiligheidsincident dat zich in hun online omgeving heeft voorgedaan. Na onderzoek bleek het helaas te gaan om een datalek waarbij onbekenden inzage hebben gehad in de gegevens van een aantal aan de VPRO verbonden personen. 
 

Wat is Qualifio? 
Qualifio verzorgt voor de VPRO zogenaamde online formulieren waarop (potentiële) abonnees of leden hun persoonsgegevens kunnen invullen. Dit zijn gegevens die wij nodig hebben voor het bijvoorbeeld het aanmelden voor de Algemene Ledenvergadering, campagnes en acties. 
 

Om welke gegevens gaat het? 
Een aantal persoonsgegevens zijn in handen gevallen van derden; naam, e-mail adres, geslacht en relatienummer. Iedereen die dit betreft heeft inmiddels een bericht van de VPRO ontvangen. 
 

Is de inhoud van mijn aanmelding voor de ALV  gelekt?  
De inhoud, de gestuurde informatie met de stukken, is niet gelekt. De link en het wachtwoord kunnen gewoon gebruikt worden. 
 

Welk risico loop ik? 
Mogelijk krijgen getroffenen de komende periode meer ongewenste email (spam) en bijvoorbeeld phishing e-emails. Wij vragen eenieder daar alert op te zijn. Zoals altijd geldt; check goed of een e-mail te vertrouwen is. Bij twijfel, klik niet op links of knoppen en verwijder de e-mail. 
 

Is het gemeld bij de autoriteiten? 
Het incident is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens.  
 

Moet ik mijn wachtwoorden wijzigen? 
Dat is niet nodig, er zijn geen wachtwoorden gelekt. Wees wel alert op verdachte e-mails. 
 

Moet ik contact opnemen met mijn bank? 
Dat is niet nodig, er zijn geen financiële gegevens of wachtwoorden gelekt. Wees wel alert op verdachte e-mails. 
 

Bij wie kan ik terecht als ik nog vragen heb? 
Als u nog vragen heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via gegevensbescherming@vpro.nl of onze Publieksservice op 088-2058 888 (maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00).