De VPRO-documentaireprijs 2021 is vrijdag 8 oktober uitgereikt aan de crew van De dochter van de dominee. De prijs wordt voor de veertiende keer door de VPRO uitgereikt aan de beste eindexamendocumentaire van de Nederlandse Filmacademie.

De dochter van de dominee vertelt het verhaal van filmmaker en domineesdochter Christine Boersma. Sinds een aantal jaren heeft ze sterke twijfels over het geloof waar haar ouders haar mee hebben opgevoed. Boersma is zich bewust geworden van de religieuze bubbel waar ze jarenlang in leefde. In deze egodocumentaire biecht ze deze twijfels aan haar ouders op.

Het oordeel van de jury bestaande uit Anouk Kamminga (hoofdredacteur VPRO), Karen van Dijk (eindredacteur VPRO) en Barbara Truyen (hoofd documentaire VPRO) was unaniem: 'Deze film verraste ons van alle films het meest. De film doet pijn, schuwt de kwetsbaarheid niet en komt recht uit het hart. De originele vertelvorm nodigt uit tot ongemakkelijke ontboezemingen. Daar ontkomt ook de maker niet aan. De spanning in de montage wordt sterk opgebouwd en neemt ons mee in het hoofd en twijfels van de maker. We zaten als kijkers op het puntje van de stoel, nieuwsgierig naar de uitkomst. Een afloop die liefdevol blijkt maar ook aan alle kanten schuurt.'

De documentaire kwam tot stand in samenwerking met omroep EO. De afstuderende crew van De dochter van de dominee bestaat uit Christine Boersma (regisseur), Idris Bakker en Dagmar Nietsch (productie), Jan Koks (cinematography), Juri de Wolf en Yavuz Selim Isler (gaffer), Kino Haverkorn (production desgin), Ruben Dirkzwager (sound design), Coen Bruins (geluidsopname), Annika Epker (mixage), Jordy Pijper (montage), Michael van Dalen en Victor Frerichs (visual effects supervisors), Franca Wisselink (visual effects artist) en Max Abel (componist). 

over de VPRO-documentaireprijs

Met de VPRO-documentaireprijs wil de VPRO jong documentairetalent stimuleren. De prijs wordt toegekend aan het team dat op de Nederlandse Filmacademie de beste eindexamendocumentaire realiseert. De jury kijkt altijd naar het geheel. Hoe komen alle verschillende afstuderende disciplines binnen de documentaire tot zijn recht? De prijs was altijd een reis voor de hele crew naar een buitenlandsfestival om inspiratie op te doen. Maar dat is nu helaas niet mogelijk. De prijs is als prijs bedoeld voor het hele team, maar wordt dit jaar uitgereikt aan de regisseur. Deze talentvolle maker krijgt een budget om bij de VPRO een nieuwe documentaire te ontwikkelen.