VPRO-directeur Lennart van der Meulen is tijdens de jaarlijkse ledenvergadering van de omroep benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd uitgereikt door minister van Onderwijs, Cultuur en Media, Robbert Dijkgraaf. Van der Meulen zag zich in maart wegens ziekte gedwongen om zijn taken als directeur neer te leggen.

Voordat Dijkgraaf de bekende woorden “het heeft Zijne Majesteit de Koning behaagd om u te benoemen...” uitsprak, richtte hij zich direct tot Van der Meulen: 

“Je bent een groot geschenk voor de VPRO, voor al die andere organisaties die je hebt gediend, voor Nederland. Het doet ons groot verdriet dat we afscheid van je moeten nemen. Op de valreep misstaat een groot gebaar niet. Eén dat de dankbaarheid, waardering en bewondering van al die mensen in je leven finaal samenbalt.” 

Van der Meulen is veertien jaar algemeen directeur van de VPRO en heeft zijn dagelijkse taken overgedragen aan Roel Burgman. Op de achtergrond is hij ondanks zijn ziekte betrokken bij de VPRO. Hij wilde graag de leden toespreken alvorens verrast te worden door de minister. Van der Meulen krijgt de onderscheiding voor zijn verdienste in betaalde functies in de publieke sector en zijn grote inzet met vrijwilligerswerk.