Er zijn hobby’s en beroepen die anders dan anders zijn, zaken die door de maatschappij als onalledaags of zelfs morbide bestempeld worden. Zo is de dood niet een onderwerp waar je snel aan denkt als je een nieuwe hobby zoekt. Wie zijn die mensen die gefascineerd zijn door Magere Hein en er hun beroep of hobby van hebben gemaakt? Wie maken van de dood hun leven?

Babs Bakels

Beroep: kunstenaar
Wat staat er in je woonkamer: mijn zelf opgezette kat
Bang voor de dood: ja
Wat doe je daar aan: het monster in de bek kijken en je angsten overwinnen

Spelen op een kerkhof met Babs Bakels

Funerair specialist Babs Bakels is van jongs af aan mateloos gefascineerd door de dood.

Het woord funerair komt oorspronkelijk van het Latijnse woord 'funus' dat gebruikt werd voor de rituelen rondom het overlijden. In het Frans wordt het afgeleide woord ‘funéraire’ gebruikt voor alles wat te maken heeft met begrafenissen.

Als klein meisje speelde ze op kerkhoven en begroef ze kleine dieren op de camping van haar oma. Die onalledaagse fascinatie heeft haar nooit verlaten. Haar huis staat vol schedels, opgezette dieren en (kunst)historische boeken over de dood.

In de podcast Kassiewijle komen we steeds meer te weten over Babs’ morbide fascinatie. 'Ik doe er luchtig over, maar eigenlijk worstel ik iedere dag met mijn doodsangst. Die bezweer ik door het monster in de bek te kijken.'

Calicto Valle Rugama

Beroep: fotograaf en nieuwsjager
Wanneer heb je een goede dag: wanneer ik bij een ongeluk een dode heb gezien
Wat vind je het meest vervelend: verkeer dat niet aan de kant gaat waardoor ik te laat ben bij een ongeluk

Op lijkenjacht met Calulo

In Nicaragua zijn ze dol op gruwelen en sensatie, zowel in de kranten als op de radio. Fotograaf Calicto Valle Rugama, beter bekend als 'Calulo', voorziet hierin: hij racet de stad rond op zoek naar sterfgevallen waar hij verslag van kan doen, of het nu bij een ongeluk op de ringweg is, of in het ziekenhuis waar iemand net een hartaanval heeft gekregen.

Puck Kooij

Leeftijd: 82
Wat staat er op je toilet: tientallen boeken over begraafplaatsen en een schedel uit de Efteling
Bang voor de dood: nee, die geeft betekenis aan het leven
Wat vind je jammer: dat ik niet bij mijn eigen begrafenis kan zijn

Je eigen kist als boekenkast

Het hart van Puck gaat harder kloppen van begraafplaatsen. Ze heeft fotoboeken vol met foto’s van laatste rustplaatsen door heel Europa en vult boekjes met rouwadvertenties die zij uit kranten knipt. De dood is haar hobby. In Tim op de thee laat Puck vol trots haar kist zien, want die heeft ze natuurlijk al heeft aangeschaft. Tot die tijd doet hij dienst als boekenkast. Ook is haar hele begrafenis al gepland. En haar graf? Dat ligt al klaar mét grafsteen en al… alleen de datum moet nog ingevuld worden.

Elisa Jawira Mamani

Beroep: professioneel jammeraar en grafbewaker
Leeftijd: 85 jaar
Woonplaats: La Paz, Bolivia
Wat doe je op je oude dag: voor een paar centen bidden voor de doden

De huilvrouwen van Bolivia en China

Op een kerkhof in La Paz, Bolivia, is een kleine economie ontstaan met mensen die er de kost verdienen. De huilvrouw begeeft zich op verzoek naar een graf om er een potje te jammeren, en kinderen verhuren er ladders om bij de hoogste tombes te kunnen.

In andere landen kennen ze ook huilmevrouwen. In China komt er iemand op de begrafenis huilen met de nabestaanden. De begrafenissen gaan er in China sowieso heel anders aan toe dan wij in Nederland gewend zijn. Ruben Terlou bezocht een Chinese plattelandsbegrafenis en dat leidde tot verbazingwekkende taferelen.

Radisa Mihajlovic

Beroep: lijkwagenchaffeur
Wat voor auto rijd je: een aangepaste Mercedez-Benz. Mijn eerste was een verbouwde ziekenhuiswagen.
Waar ben je blij om: dat er nooit iemand in mijn auto weer tot leven is gekomen

De bekendste lijkwagenchauffeur van Servië

Radisa Mihajlovic is de populairste lijkwagenchauffeur van Servië. De lijken liggen letterlijk in de rij om in zijn auto vervoerd te worden, en die populariteit heeft alles te maken met een belangrijk lijk dat hij er ooit in vervoerde. Voormalig president Slobodan Milošević werd namelijk in de bolide van Radisa naar zijn laatste rustplaats gebracht.