Het succes van de kringloopwinkel en De kracht van de kringloopwinkel waren in 2017 en 2019 dé feelgood-kerstseries. Hoe gaat het nu met de kleurrijke karakters uit deze levendige kringloopwinkels?

De VPRO sprak met Mohamed, die we in Het succes van de kringloopwinkel leerde kennen als de ‘schatgraver’ van De Kringloper Naarden. Hij vond soms wel spullen van duizenden euro’s waard. Hij werkte daarin samen met zijn rechterhand Francis, die doof is en niet goed kan praten. De manier waarop zij toch wisten samen te werkten, zorgde voor mooie reacties van de kijkers. Hoe gaat het nu met Mohamed?

Dag Mohamed, leuk je weer te morgen spreken namens de VPRO. Hoe was het voor je om aan de serie mee te doen?
‘Het was een leuke tijd en veel mensen kwamen na afloop van de serie naar mij toe en vertelden dat zij mij op tv hadden gezien of stelden vragen over het programma. Ook familie belde mij blij op toen zij mij in het programma hadden gezien.

'De kringloopwinkel is door de serie bekender en beroemder geworden. Ik word soms nog steeds geïnterviewd door mensen van de krant wanneer ik weer bijzondere spullen heb gevonden. Afgelopen oktober vond ik bijvoorbeeld een antiek blik waarvan iedereen dacht: “Nee dat is niets.” Maar ik ging zoeken en graven op het internet en uiteindelijk hebben we het voor 3600 euro verkocht. Ik dacht dat ik toen al een interview had gedaan met de VPRO, maar dat was niet zo.’

Mohamed na Het succes van de kringloopwinkel

Hoe is het met je gegaan na de serie?
‘Ik werk nog steeds in de kringloopwinkel, met Francis onder mijn hoede. Ik sorteer en hij prijst of helpt mij met het tillen en stapelen van producten. Het is soms moeilijk om met Francis te communiceren maar het gaat nog steeds. Hij zegt soms woorden in het Papiaments die ik inmiddels ken, zoals: grandi voor groot, chikitu voor klein, hopi voor heel veel.

'Ik heb wel nog last van mijn been [in de serie was te zien dat Mohamed moest stopen met zijn werk als taxichauffeur door problemen met zijn been, red.] maar er zijn ook meer lichamelijke klachten bijgekomen zoals bij mijn schouders en rug. Mijn gezondheid is wel achteruitgegaan maar daar is niets aan te doen.'

'Als ik naar informatie zoek over een product, dan komen er niet twee maar soms wel honderden artikelen per dag tevoorschijn. Maar ik heb ook geleerd dat je niet alles kan weten.'

Mohamed

Mohamed werkt bij De Kringloper Naarden sinds 2003. Hij begon eerst met het prijzen van spullen en werkt sinds 2004 bij de kunst en antiek-afdeling. Mohamed struint het hele internet af wanneer hij op zoek is naar de waarde van en kennis over een antiek of kunstzinnig product.

‘Een oud-collega die op deze afdeling werkte heeft mij veel geleerd over het vak. Inmiddels is zij helaas overleden. Ik heb daarnaast ook veel geleerd van oud-veilingmeester Rob Mulders, die hier nu al vijftien jaar als vrijwilliger werkt. Verder heb ik veel over kunst en antieke producten geleerd door boeken en artikelen te lezen, en ben ik een aantal keer naar Tussen kunst en kitsch geweest.

'Het was best wel een moeilijke tijd voor mij toen ik net begon te werken op de kunst- en antiek afdeling. Ik wilde graag alles leren en begrijpen en raakte gefrustreerd als ik iets niet wist. Ik kreeg hoofdpijn of kon er mij om stressen als er iets was dat ik niet snapte. Je bent bezig met iets nieuws en dat is soms gewoon moeilijk, je moet op een bepaalde manier gaan denken en zoeken.

'Als ik naar informatie zoek over een product, dan komen er niet twee maar soms wel honderden artikelen per dag tevoorschijn. Maar ik heb ook geleerd dat je niet alles kan weten. Als je bijvoorbeeld naar Tussen kunst en kitsch kijkt dan zie je dat daar iemand is die verstand heeft van aardewerken en de ander weer van schilderijen.’

Mohamed tijdens Het succes van de kringloopwinkel

Is het nog steeds druk in de kringloopwinkel?
‘Ja het gaat op dit moment goed, in de coronatijd was het moeilijk want we kregen veel spullen en dat stapelde zich op omdat we geen veilingen konden houden. We hadden wel dertig pallets met producten en de schatkamer [een kamer in waar allerlei antieke- of kunstproducten worden verzameld voor de veiling, red.] zat helemaal vol.

'We hebben eigenlijk te weinig vrijwilligers, dat mogen er wel meer worden. Maar er is nu overal tekort aan mensen.’

'We moeten met elkaar kunnen samenleven, zonder dat het uikomt hoe je eruitziet of waar je vandaan komt.'

Mohamed

Wat heeft de serie voor je betekend?
‘Ik heb een paar dingen geleerd en ervaren. De mensen komen naar mij toe en zeggen dat ze het leuk vinden om te zien wat ik doe en zijn geïnteresseerd in mijn werk.  Ik vond het leuk om mezelf terug te zien maar soms vond ik het jammer dat ik bepaalde dingen niet goed heb kunnen uitleggen of vertellen, vanwege de taalbarrière. Ik heb achteraf veel gedacht, waarom heb ik dat niet zo gezegd of op die manier verteld.’

'Ik werk hier nog steeds graag, ik weet precies wat ik moet doen. Ik ben nu 55 en wil hier nog blijven tot zover ik en mijn lichaam het aankan.

'Het belangrijkste wat ik nog aan de mensen wil meegeven is: wees altijd eerlijk in het leven en naar jezelf toe. Maar ook dat we met elkaar moeten samenleven, zonder dat het uitmaakt hoe je eruitziet of waar je vandaan komt.’