Hackaton literatuur

Hoe kan via vernieuwende vertelvormen en innovatieve platforms literatuur en poëzie gepresenteerd worden?

02 mrt. - 
03 mrt.
Datum
2 maart 2017 T/M 3 maart 2017
Tijd
09:30 - 22:00
Locatie
VPRO Medialab, Eindhoven
Link
Aanmelden Open Demo's 3 maart

VPRO zoekt vernieuwende vertelvormen voor literatuur

Het papieren boek is al meerdere keren dood verklaard. Toch wordt er genoeg gelezen en heeft literatuur zich elke keer opnieuw uitgevonden: e-books gaan in digitale stapels mee op vakantie, boekwinkels liggen vol, leesclubs en literaire festivals behoren tot het standaardrepertoire van de moderne uitgever en ook wordt er veel literatuur geluisterd, getuige de populariteit van audioboeken en podcasts. Zijn we op zoek naar een bredere ervaring dan op de bank met een boek zitten? Willen we romans beleven in een 360 graden VR-beleving? Of literaire games op basis van poëzie spelen? Welke andere digitale formats voor poëzie en vernieuwende vertelvormen voor literatuur zijn er nog meer?

Deze vraag is aanleiding voor de VPRO, die veel aandacht besteedt aan literatuur en poëzie op tv, radio en in de Gids, om op zoek te gaan naar hoe op innovatieve manieren literatuur een platform voor een groot publiek kan krijgen. Deze zoektocht staat centraal in de vijfde VPRO Medialab Hackaton op 2 en 3 maart. 

Deelnemers gezocht!

We zijn voor elke Hackathon op zoek naar nieuwsgierige en enthousiaste deelnemers. Creatieve ontwikkelaars die zelf al actief op zoek zijn naar innovatie in de wereld van literatuur en poëzie, naar originele denkers en (concept)ontwikkelaars, naar coders, programmeurs, designers en andere technische wonderkinderen die de nieuwe ideeën die ontstaan meteen kunnen omzetten in werkende prototypes. Deze Hackathon zit vol, maar heb je interesse om een volgende keer mee te doen? Stuur een mail naar medialab@vpro.nl.

Lees rechts het artikel over de vorige hackathon waarbij de VPRO een bot zocht.

Jury

Een team van professionals uit het literatuur- en mediaveld beoordeelt de prototypes van de verschillende groepen tijdens de eindpresentaties. Meer informatie over de juryleden staat hieronder beschreven.

Hugo Blom (48) is uitgever/hoofdredacteur van de VPRO Gids, VPRO Koos, vpro.nl en VPRO Cinema. Hij werkt sinds 1991 voor de VPRO Gids, waarvan een groot aantal jaren als (eind)redacteur. Hij schreef in 1999 samen met Jaap van Eyck (regie) het scenario voor de Lolamoviola ‘Benidorm’ en wachtte vervolgens tot 2015 met het publiceren van zijn eerste roman ‘Een kleine moeite (De Geus), die op de shortlist van de ANV Debutantenprijs 2016 belandde. Een tweede roman is aan het ontkiemen, maar het schrijven ervan moet gecombineerd worden met een fulltime baan, drie (bijna volwassen) zonen en een grote liefde.

Sinds 1994 is Paulien Dresscher actief als onderzoeker, curator en adviseur op het gebied van beeldende kunst en digitale cultuur. Zij is onder meer betrokken bij het Interactive programma van het Nederlands Film Festival, het Kunstprogramma van ITGWO en het nieuwe werk van kunstenaar Floris Kaayk. Hiernaast maakt zij deel uit van de Raad van advies van het Letterenfonds en is verbonden aan de Universiteit Utrecht bij de afdeling Geesteswetenschappen. Paulien Dresscher heeft haar BA behaald aan Academie Minerva in Groningen, een MA New Media en een Research MA Media Studies aan de Universiteit van Amsterdam.

Jan Verhagen is sinds september 2014 directeur van Boekhandel Van Piere. Na tien jaar in de uitgeverijwereld te hebben gewerkt, bij Uitgeverij De Geus in Breda en nai010 uitgevers in Rotterdam, heeft hij de overstap gemaakt naar de boekhandel van zijn jeugd. Van Piere is een van de oudste bedrijven van de stad. Je kunt er terecht voor boeken, cadeaus en een goeie koffie. Er is tevens een cultureel en literair activiteitenprogramma.

Openbare eindpresentaties

Aan het einde van dag twee presenteren de teams hun prototypes aan elkaar én aan de jury. Anders dan bij de voorgaande Hackathons, zijn de presentaties voor de komende editie openbaar. Iedereen die geïnteresseerd is naar de uitkomsten is welkom! 
Locatie: Broet Basement, Natlab, Kastanjelaan 500, 5617 LZ, Eindhoven
Datum en tijd: vrijdag 3 maart, 19.30 - 21.30 uur
Gratis aanmelden: vprohackathon.eventbrite.nl 

Praktische informatie

Datum: donderdag 2 (9.30 – 21.00 uur) en vrijdag 3 (9.00 – 22.00 uur) maart 2017
Locatie: VPRO Medialab, Kastanjelaan 500, 5616 LZ, Eindhoven. 

#eindhovendehackste