The Mind Live

Debatavond als preview van aflevering 8 van VPRO serie The mind of the Universe

16 jun.
Datum
16 juni 2017
Tijd
19:00 - 23:00
Locatie
Fontys Hogeschool ICT Eindhoven
Link
Gratis aanmelden

Als preview van aflevering 8 van de internationale VPRO serie The mind of the Universe organiseert VPRO Medialab samen met VPRO en KNAW The Mind Live met aansluitend een gesprek met drie vooraanstaande wetenschappers: VR-specialist Carolina Cruz, mens-machine-onderzoeker Catholijn Jonker en quantumexpert Julia Cramer.

Over The Mind of the Universe

The mind of the universe is een internationale televisieserie en een open source online project over de snelle evolutie van onze kennis: van de diepten van het universum tot het binnenste van onze eigen aarde en de limiet van ons eigen bestaan. De tiendelige tv-serie portretteert vooraanstaande wetenschappers van over de hele wereld en geeft je zo een beeld van de grenzen van onze kennis en een glimp van de toekomst van de mensheid. Robbert Dijkgraaf verbindt in de Nederlandse versie alle verhalen met elkaar.

Open source

Al het ruwe videomateriaal van de interviews-items is publiek beschikbaar voor iedereen. Uitstekend doorzoekbaar op trefwoorden en volledig ondertiteld in het Engels. Het wordt allemaal met een Creative Commons licentie (CC-BY-SA) aangeboden op deze aparte website.

The Mind Live: Mens ♥ Machine ♥ Mens

Smartphone, pacemaker, Siri, slimme algoritmes, hersenimplantaten. Mens en machine versmelten steeds verder met elkaar. Is dat erg? Mensen en machines lossen problemen op een verschillende manier op, kunnen elkaar versterken. Machines kunnen bepaalde problemen beter aan, maar alleen mensen hebben een vrije wil. Op deze debatavond georganiseerd door de KNAW, de VPRO en het VPRO Medialab gaan drie gerenommeerde wetenschappers onder leiding van Rob van Hattum, eindredacteur van The Mind of the Universe, met elkaar in gesprek over de versmelting van mens en machine. Wat betekent dát voor onze toekomst?

Programma The Mind Live

Voorafgaand aan het debat en na afloop is er de mogelijkheid om virtual reality zelf te ervaren: medewerkers en studenten van Fontys Hogeschool demonstreren de nieuwste technieken die werkelijkheid en fictie vermengen. 

Opbouw programma:

19:00 Technologie-markt
20.00 - 22.00 Debatavond met Carolina Cruz, Catholijn Jonker en Julia Cramer
22.00 - 22:30 Borrel en Technologiemarkt
23.00 Einde

Speciaal uit Amerika is te gast Carolina Cruz, virtual reality pionier van het eerste uur uit Little Rock in de staat Arkansas. Cruz schetst een wereld van morgen waarin we in toenemende mate in virtual reality zullen leven. Leven in meerdere werelden, wat zegt dat over je identiteit?

Servaas Kokkelmans is Associate Professor aan de Technische Universiteit Eindhoven. Zijn werkgebied ligt in de quantumfysica, en hij is met name geïnteresseerd in nieuwe quantumtechnologieën. Zijn groep aan de TU/e doet onderzoek naar quantumsimulators en ultrakoude quantumgassen met sterke interacties.

Ook hoogleraar Catholijn Jonker (TU Delft) is te gast. Zij is een expert op het gebied van kunstmatige intelligentie en mens-machine-interactie. Hoe gaat technologie ons leven in de toekomst vormgeven?

Zelf virtual reality en de nieuwste technologieën ervaren? Voorafgaand en na afloop van het debat demonstreren medewerkers en studenten van Fontys Hogeschool ICT de nieuwste technieken die werkelijkheid en fictie vermengen. Ga virtueel shoppen, chat met een robot of verken het International Space Station. Platformen zoals Hololens, Cardboard en Vive zijn zelf te ervaren. Deze bijzondere Technology-markt is al om 19 uur geopend.

Praktisch

Datum en tijd: vrijdag 16 juni, 19.00 - 22.30 uur.

Locatie: Fontys Hogeschool Campus Rachelsmolen, Aula Gebouw R5, Rachelsmolen 1, 5612 MA, Eindhoven, routebeschrijving.

Entree: gratis, graag hier registreren.