VPRO Medialab Meet Ups

Als omroep vertel je verhalen op tv, radio en internet. Maar verhalen zijn tegenwoordig overal: op je lijf, in de trein, op je telefoon. Hoe kun je nieuwe en onverwachte platforms inzetten om verhalen te vertellen? Welk verhaal leent zich voor welk medium? En niet onbelangrijk, hoe bereik je daar publiek? Met de reizende dialoog ‘VPRO Medialab Meet Up’ trekt VPRO Medialab het land in om de toekomst van storytelling te onderzoeken. Mediamakers en verhalenvertellers met verschillende achtergrond en vanuit diverse disciplines ontmoeten, onderzoeken en inspireren elkaar: van programmamaker tot journalist, van creative coder tot game-ontwikkelaar en van kunstenaar tot innovatie-expert. 

5 mediafestivals, 5 meet ups

In samenwerking met 5 landelijke mediafestivals onderzoeken we 5 aspecten van storytelling. Eerste halte is TodaysArt op 23 september waar Non-fiction Stories centraal staan: hoe verbeeld en vertel je op een andere manier non-fictie formats? Tijdens Cinekid in oktober onderzoeken we Immersive Stories: hoe dompel je kinderen onder in een verhaal met mixed reality formats als VR/AR? Met Stories in Data verkennen we in november op IDFA datajournalistiek en visualisatie en tijdens Eurosonic/Noorderslag staat Spreading Stories centraal. Op STRP Biënnale in maart 2017 komen alle onderwerpen samen én voegen we daar Mobile Storytelling aan toe tijdens een grote conferentie.

 

Meet the makers

Elke Meet Up nodigen we, samen met het betreffende mediafestival, zes inspirerende (inter)nationale makers uit. Na twee van hun presentaties over storytelling, schuif in je in groepjes aan bij je favoriete verhalenverteller. In kleine setting ontleed en onderzoek je met elkaar hoe het medium het verhaal beïnvloedt, het format bij het medium past en hoe jij de maker kan helpen en hij jou.

Moderator: Elfie Tromp

Elfie Tromp is een geprijsd schrijfster van romans, columns, toneelstukken en essays. Ze is een enthousiaste verteller en gastvrouw die altijd op zoek is naar de beste manier om een boodschap over te brengen aan haar publiek. Ze sluit zich aan bij VPRO Medialab op deze reizende dialoog als host en moderator van alle vijf Meet Ups .

Slotwoord door Geert-Jan Bogaerts

Geert-Jan is hoofd van de afdeling Digitaal bij de VPRO, waar VPRO Medialab ook onder valt. Vanuit deze positie is hij verantwoordelijk voor de digitale kanalen, innovatie en distributie strategie. Daarnaast is hij ook ondernemer bij zijn nieuwe media consultancy bureau Raker. Hiervoor gaf hij les op de Universiteit van Groningen, gaf advies over nieuwe media strategieën, lezingen en workshops bij diverse media en marketingorganisaties. Alle Meet Ups worden afgerond met een slotwoord van Geert-Jan.

Agenda