Tijdens de Dutch Design Week (17 oktober tot en met 25 oktober) stond het VPRO Medialab op zijn kop. Afgelopen maanden werd er samen met het St. Joost en de Design Academy de omroep van de toekomst onderzocht. Het resultaat was te bewonderen in de ruimtes van het lab die waren omgebouwd tot expositie en living studio. Daarnaast was het VPRO Medialab betrokken bij verschillende events op de DDW.

Expo: De omroep van de toekomst

VPRO Medialab en VPRO Dorst vroegen aan studenten Arts & Interaction (AKV | St. Joost): Wat is de publieke omroep van de toekomst? Het resultaat was een expo die tijdens de Dutch Design Week in het VPRO Medialab te bezichtigen was. In een gevarieerde expositie kon je zien, horen en beleven hoe de publieke omroep van de toekomst er volgens de studenten uit gaat zien. Dagelijks was de expositie geopend en bemand door studenten van het St. Joost, zodat je met hen kon spreken over hun werk.

Omroep van de toekomst DDW

Living Studio: immersieve programma's

Tegelijkertijd stond in het Medialab de Living Studio van de studenten van Crafting Narratives (Design Academy Eindhoven). Enkele uren per dag kon je getuige zijn van hun onderzoek naar immersieve verslaglegging van de Create Out Loud bijeenkomsten (zie hieronder voor meer info). Gedurende hun aanwezigheid kon je hen het hemd van het lijf vragen in de living studio van het VPRO Medialab.

Debat: Proeftuin Eindhoven - Medialabs als aanjager van vernieuwing

Strijp-S is internationaal voorloper in de manier waarop stedelijke herontwikkeling, creativiteit en technologische innovatie samengaan. Dit komt voort uit een veelheid van bekende maar ook minder bekende experimentele initiatieven uit de creatieve industrie. Samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Baltan Laboratories organiseerde VPRO Medialab op vrijdag 23 oktober een debat waarin beleid en praktijk bij elkaar werden gebracht. Diverse makers, producenten en lokale initiatiefnemers van stadslabs gaven inzicht in de manier waarop zij experimenteren met vernieuwing en bijdragen aan een inspirerend en aantrekkelijk vestigingsklimaat.
Het programma werd gemodereerd door Geert-Jan Bogaerts (VPRO Medialab) en bestond uit een paneldiscussie met en presentaties van Ton van Gool (Stichting Cultuur Eindhoven), Koen Snoeckx (Baltan Laboratories), Hermineke van Bockxmeer (Min. OCW), Janny Rodermond (Stimuleringsfonds Creatieve Industrie), Frans van Dooremalen (Brabant C Fonds), Ben Veld (Fontys FutureMediaLab), Sander Lieftink (TMC + Founded by All), Harmke de Groot (Holst Centre), René Paré (MAD emergent art center) en Samantha Castano (VPRO Medialab). Het geheel werd van commentaar en reflectie voorzien door Jonathan Marks (Critical Distance). 

Create Out Loud #7: Immersive Fun

De ruimte van MU, centraal gelegen op Strijp-S, was aan het eind de dag het decor van een frisse design talkshow: Create Out Loud. Alles rond design kon daarin aan bod komen. Interessant voor een breed publiek maar ook voor de meer ingewijde kenner. De talkshow plaatste design midden in de actualiteit, zette in op een dialoog tussen makers, gebruikers en denkers en verkende tegelijkertijd nieuwe journalistieke praktijken: studenten van de Design Academy Eindhoven onderzochten in samenwerking met VPRO Medialab immersieve journalistiek. 

Zaterdag 24 oktober vond laatste editie van Create Out Loud plaats met als onderwerp Immersive Fun. Steye Hallema schoof aan namens VPRO Medialab en praatte mee over immersieve technologie zoals Virtual Reality. In samenwerking met MU en Design Academy Eindhoven werd een breed scala aan sprekers uitgenodigd: Bart Brouwers (E52), Danielle Arets (Design Academy Eindhoven), Pieter-Jan Pieters (OWOW), Ivo van Aart en Mirjam van Dijk (VPRO Peepshow), Allison Crank (The Reality Theatre), Thierry Pil (Purple Pill), Detlef LaGrand (WOID) en Aldo Hoeven (Field of View). 

Create Out Loud #7: IMMERSIVE FUN Designing experience from stichting MU on Vimeo.

VPRO Peepshow

Tijdens de DDW stond van 17 tot en met 25 oktober de Peepshow op het Ketelhuisplein in Eindhoven. Zo presenteerde het VPRO Medialab ook een real-life theater en VR beleving in het hart van Strijp S. Wederom lange rijen voor deze mind-blowing installatie! 

VPRO dag: Ontdek de wereld van morgen

Onder de slogan ‘De wereld van morgen is vandaag al in de maak’ bezochten VPRO-leden de Dutch Design Week. Na een inspirerende lezing van filosoof en kunstenaar Koert van Mensvoort leidt de VPRO Now future Route langs een keur van slimme oplossingen, inventieve ontwerpen en nieuwe perspectieven. Ook het VPRO Medialab maakte onderdeel uit van deze route.

 

Hyperspaces en VPRO Medialab Hackathon

De tentoonstelling Hyperspaces liet tijdens de DDW de maatschappelijke toepassingen van Virtual Reality en Augmented Reality zien. In interactieve installaties kon je deze nieuwe wereld beleven en de relaties tot maatschappelijke ontwikkelingen en verschillende disciplines zoals architectuur, gezondheid, kunst, productpresentatie, historie, educatie en entertainment ontdekken. 
Op de tentoonstelling stond ook het project MUSE Brainwaves dat leden van de Hyperspace Collective hebben doorontwikkeld na deelgenomen te hebben aan de VPRO Medialab Hackathon waarin interactiviteit in Virtual Reality centraal stond. Hyperspace Collective was onderdeel van de groep die een VR-ervaring ontwierp die gekoppeld was aan een hersenscanner. Op basis van je interesse in een object groeide of kromp dat object en zo creëer je je eigen wereld in VR.