Voor de drie korte fictie films over IoT, één van de onderdelen van Home Smart Home, en de implicaties daarvan op ons dagelijks leven, ontving VPRO Medialab 15 toffe script-outlines. We kozen er drie die nu worden gerealiseerd.

In 2018 rolt VPRO Medialab het project Home Smart Home uit. Hierin staat Internet of Things (IoT) centraal: we verkennen de mogelijkheden om verhalen te vertellen in, om en met een ‘smart home’. Daarnaast willen we ook bijdragen aan bewustwording van Internet of Things.

Home Smart Home bestaat uit drie onderdelen: drie korte fictie films, een IoT LivingLab in Eindhoven en een expositie tijdens de DDW. De voorbereidingen voor de films zijn nu in volle gang.

Drie korte fictie films over IoT

In dit traject werkt VPRO Medialab samen de collega’s van VPRO Drama. Deze afdeling binnen de VPRO heeft een aanzienlijke trackrecord op het gebied van fictie-productie. Series als A’dam-EVA, Missie Aarde en Toren C, speelfilms als Riphagen en Matterhorn en recent ook een aantal succesvolle webseries als Infantilio en Hehobros.

Eind 2017 zijn een twintigtal jonge, talentvolle scenarioschrijvers en filmmakers uit het hele land gevraagd om een script-outline te schrijven voor een korte film die zich afspeelt in een volledig connected appartement in Eindhoven. Tijdens een inspiratiesessie op 22 december kregen ze informatie over Home Smart Home en waren er presentatie van Internet of Things-experts Iskander Smit (ThingsCon, Info.nl) en Tijmen Schep (SetUp, Pineapple Jazz).  

Iskander Smit gaf inspirerende voorbeelden van connected devices

Drie geselecteerde scripts

Begin januari 2018 ontvingen we vijftien toffe script-outlines. Uit deze vijftien hebben we uiteindelijk drie filmplannen geselecteerd:

AGAINST ALL BOTS - Nils Vleugels en Anouk Vleugels
Toms digitale assistent Robin weet eerder dan hij dat zijn vriendin hem gaat dumpen.

RITA - Elly Scheele en Ivo van Aart
De Syrische vluchteling Amina leert Nederlands praten met haar INBURGR-device die haar taal en uitspraak verbetert. Als blijkt dat dit apparaat niet alleen haar taal beïnvloedt, maar ook haar manier van denken en leven, komt Amina in opstand.

ALEX - Levi Verspeek en Roman Strijbos
In de jaren ‘70 ontvangt Peter de eerste primitieve uitgave van de home assistant: ALEX. ALEX is in werkelijkheid een persoon verstopt in een kast die alles in de gaten houdt wat zijn baas uitvoert en deze informatie doorverkoopt. Op het moment dat Peter een hartaanval krijgt staat de 'slimme speaker' voor een moreel dilemma; kijkt hij toe of grijpt hij in en onthult zijn identiteit.

Tijmen Schep belicht de risico's van IoT