In deze ThingsCon Salon, bestaande uit een workshop en Meetup, duiken we samen met ThingsCon Amsterdam en VanBerlo in het gebruik van sensors en IoT in een smart home.

17 mei 2018, 16:00 - 22:00
VanBerlo, Zwaanstraat 31A, Eindhoven

Sensoren zullen in de toekomst overal aanwezig zijn, ook bij jou thuis: als onderdeel van slimme apparaten, bevestigd aan je huis of door jezelf meegenomen. Connected en smart wordt de standaard.

Dit biedt nieuwe kansen voor producten en diensten, maar brengt ook nieuwe uitdagingen met zich mee. Hoe kunnen de sensoren voor jou werken en niet voor de verkopers van de apparaten? Ontwerpkeuzes spelen hierbij een grote rol en het echt begrijpen van de sensoren is zowel inspirerend als noodzakelijk om de beste producten te maken.

17 mei: ThingsCon Salon - Make your home work for you

In deze Salon duiken we in zowel het begrijpen van de sensors als het begrijpen van de consequenties voor het ontwerp ervan. Als onderzoeksthema voor 2018 koos VPRO Medialab IoT (internet of things) in slimme huizen en de effecten ervan op media en ons gedrag. Als onderdeel van dit onderzoeksproject werkt VPRO Medialab voor deze Salon samen met ThingsCon Amsterdam en VanBerlo. ThingsCon Amsterdam is het Nederlandse hoofdstuk van Europa’s toonaangevende conferentie over de toekomst van hardware, verbonden apparaten en Internet of Things. Daarnaast zijn we blij te gast mogen zijn bij VanBerlo in Eindhoven, een van de toonaangevende productontwerpbureaus in Nederland.

De Salon bestaat uit twee delen: een workshop en een Meetup:

16:00 – 18:00 uur: Workshop

Vanaf 16:00 start de workshop. In deze workshop van het team van VanBerlo, gaan we aan de slag met het bedenken van creatieve concepten voor intelligente systemen in de keuken die onze dagelijkse routine kunnen verbeteren. Tijdens de Meetup 's avonds pitch je met je team je concept. 

Je hoeft geen grote technische kennis te hebben, nieuwsgierigheid voor de werking van de sensoren en de apparaten waar ze in zitten is voldoende. De workshop eindigt om 18:00 uur. Diner en drankjes worden verzorgd door VPRO Medialab.

Er is ruimte voor 20 deelnemers. Reserveer hier gratis om deel te nemen aan de workshop.

19:00 – 22:00 uur: Meetup

Om 19:00 begint de Meetup. We hebben sprekers uitgenodigd die verschillende aspecten van het ontwerp voor het ‘smart home that works for you’ belichten. Het programma:

 • 19.30 Opening
  Door Iskander Smit (ThingsCon) & Annelies Termeer (VPRO Medialab).
   
 • 19:40 Talk
  Spreker wordt binnenkort bekend gemaakt.
   
 • 20:00 Workshop impressies
  Ideeën uit de workshop uit het eerste deel van de Salon worden kort gedeeld.
   
 • 20:20 Talk door Koen Beljaars, UX Designer, and Pim van der Meer, Design Engineer
  Omdat we steeds meer digitale technologie verwelkomen in ons huis en in ons dagelijks leven, neemt de behoefte aan intuïtieve en zinvolle interactie met deze technologie toe. We moeten overstappen van digitale technologieën die om onze aandacht vechten, naar zinvolle producten en systemen die naadloos integreren in ons dagelijks leven.
  VanBerlo nodigde twee sprekers uit om hun ideeën te delen over hoe je tijdens het ontwerpen en ontwikkelen van nieuwe producten en systemen die omslag kunt bereiken. Ze laten ook zien hoe deze methode is toegepast in een van hun laatste projecten.
   
 • 20:40 Pitches van de Sensor Thinkathon
  Eerder op de dag verkennen teams van Design Academy-studenten, VPRO-verhalenvertellers en andere creatievelingen het narratieve potentieel van een huis met sensors. Kun je sensoren gebruiken in media? Kun je er verhalen mee vertellen en publiek aanspreken op een innovatieve manier? De teams geven korte presentaties met hun toekomstvisies.
   
 • 21:00 Talk
  Derde spreker wordt binnenkort bekend gemaakt.
   
 • 21:20: Afronding en borrel

Wil je meedoen met deze Meetup? Registreer je hier gratis.