Ashes to Ashes - Veldwerk #8

Een laatste wens

Safaa Bouzambou ,

In de laatste aflevering van onze Veldwerk-serie een gesprek met VR-regisseur Steye Hallema, maker van de VR-film Ashes to Ashes. Wat is echt en wat is nep? De film daagt de perceptie van de kijker uit door te spelen met de grens tussen fantasie en realiteit.

Een one-take cinematografische ervaring in VR

In Veldwerk#8 aandacht voor Ashes to Ashes, een surrealistische tragikomedie in virtual reality, die gaat over wensen na de dood. De film speelt met de mogelijkheden en grenzen van VR. Leonieke Verhoog spreekt met VR-director Steye Hallema (en oud-eindredacteur van VPRO Medialab :)), over deze bijzondere vorm van film maken.

‘’Een bizar verhaal dat eigenlijk alleen in VR kan gebeuren.’’ – Leonieke Verhoog

Het verhaal speelt zich af binnen een disfunctionele familie van wie de  grootvader kort geleden is overleden. Nu komt de familie achter zijn wens:hij wil dat zijn as opgeblazen wordt. Natuurlijk is de familie in de war door deze wens en wat ze ermee moeten.

Ashes to Ashes is een project van Submarine Channel en AVRO TROS met maar liefst drie regisseurs; theaterregisseur Ingejan Ligthart Schenk, filmregisseur Jamille van Wijngaarden en VR-regisseur Steye Hallema.

De film start als een normale filmscene maar transformeert snel naar iets wat de kijkers niet gewend zijn: de set breekt open. Daarmee  komt de kijker voor een keuzes te staan: waar ga ik kijken en waar ga ik heen? 

Volgens Hallema is Ashes to Ashes een verhaal dat goed tot zijn recht komt in VR Het speelt met de grens  tussen realiteit en fantasie, je weet als kijker nooit precies wat echt is. 

Ashes to Ashes is de laatste aflevering  de Veldwerk videoserie. Bekijk alle afleveringen op onze VPRO Medialab Veldwerk-pagina.

Ashes to Ashes van Submarine Channel

Ashes  to Ashes werd gemaakt door Submarine Channel & AVROTROS
in samenwerking met WeMakeVR en JauntVR.
Geregiseerd door: Steye Hallema, Ingejan Ligthart Schenk, Jamille van Wijngaarden. Geschreven door: Anne Barnhoorn en geproduceerd door: Bruno Felix, Femke Wolting, Avinash Changa, Diede Bron en Mart Maes.

Meer over Ashes to Ashes op de website