#nofilter

Het is niet altijd rainbows en unicorns op Instagram. Veel ‘comments' bij een foto? Dat kan wijzen op depressie bij degene die de foto plaatste.

Uit wetenschappelijke onderzoeksresultaten blijkt dat de inhoud die je op Instagram plaatst en het filter dat je daarbij gebruikt, mogelijk aanwijzingen geeft hoe het met je geestelijke gezondheid is gesteld.

In het onderzoek, dat in het wetenschappelijke tijdschrift EPJ Data Science werd gepubliceerd, werden meer dan veertigduizend posts van 166 mensen onder de loep genomen. Wat blijkt: des te meer ‘comments’ een foto heeft, des te aannemelijker het is dat deze door een depressieve Instagram-gebruiker is gepost. In de onderzochte groep bleek het tegenovergestelde waar voor het aantal ‘likes’ dat een foto heeft gekregen. Een ander opmerkelijk resultaat: mensen die een depressie hebben, gebruiken minder vaak een filter dan mensen die dat niet zijn. Bij de depressieve groep was de zwart-witfilter “Inkwell” populair. Bij de mentaal gezondere Instagram-gebruikers was juist “Valencia” het populairst.

Lees meer over dit grootschalige Instagram-onderzoek op de website van New York Magazine.